Kollagén - csodaszer vagy sem?
Szépség

Kollagén - csodaszer vagy sem?

  • 2022. március 29.

Ki ne szeretne feszes bőrt, gyönyörű hajat, jobb fizikai teljesítőképességet? A legújabb eredmények szerint mindezt egyetlen anyag képes megvalósítani - a kollagén.

Mire képes a kollagén?

A kollagén egy fehérje, pontosabban - szerkezeti fehérje. A kollagén szó az ógörög „kolla" szóból ered, ami a ragasztót jelenti. Az emberi bőr száraz tömegének háromnegyede kollagénből áll, ha túl kevés van belőle, a bőrben lévő kollagén rostok szilárdságának csökkenése miatt a bőr megereszkedéséhez, ráncosodásához vezethet.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by YOur.BOdyGUard.✨ (@yobogu_official)


Mi is pontosan az a kollagén?

A víz, az elektrolitok és az elasztikus rostok mellett a kollagén az úgynevezett extracelluláris mátrix (ECM), vagyis az emberi szövet sejtek között elhelyezkedő részének központi komponense. Szinte minden szövetet, legyen az izom, porc, kötőszövet vagy csont, összetart az ECM. A szövetsejtek úgy vannak beágyazva az ECM-ba, mint egy rácsrendszerbe. Az ECM és a sejtek száma közötti kapcsolat meghatározza a szövet típusát és funkcióját. A szervezet saját kollagéntermelése főként a kötőszöveti sejtekben (fibroblasztokban), a csontsejtekben és a porcsejtekben megy végbe. A szervezetnek C-vitaminra van szüksége ennek előállításához. Az aszkorbinsav a belekben szívódik fel, majd a véráramon keresztül eljut a szervhez (pl. a kapcsolódó izomzathoz), és ott serkenti a kollagén aminosavakból történő szintézisét. Amint már jeleztük, a kollagén kémiailag több egyedi építőelemből áll, beleértve a glicint, prolint és hidroxiprolint. A kollagénben leggyakrabban előforduló glicin aminosav főleg állati eredetű élelmiszerekben, például húsban, halban, tojásban és tejben, de szójában, diófélékben és hüvelyesekben is megtalálható.

Mikor kell kollagént szedni?

A kollagénpor népszerű a sportolók körében, mert magas a fehérjetartalma. Illata és íze szinte semleges, valamint gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Ha a port egy pohár vízben elkeverjük, tejszerű folyadékot kapunk. Jobb ízű gyümölcslével, turmixként vagy tejeskávéban. Vannak ízesített porok, amelyeket csak vízzel kell összekeverni. Nem számít, hogy a nap melyik szakában fogyasztunk kollagént.

Ha kifejezetten javítani szeretnéd az edzés utáni regenerációt, sportolás után 90 percen belül pótold a fehérjét. Napi bevitellel az első hatást a bőrön már két hét után észreveszed. A gyors regeneráció négy hét után, az ízületek és a csontok javulása pedig körülbelül két hónap után érezhető. A futóknak legalább két, maximum 20 gramm kollagén napi adag javasolt. A szervezet az étrend-kiegészítőben található aminosavakat használja fel. Az egyes építőelemek hasznosulásához fontos a C-vitamin és a cink. A réz, a mangán, a vas és a szelén, valamint a kovasav emellett stimulálja a kötőszöveti sejteket.

Kollagén bőrre és hajra

Ha azonban hosszú távú öregedésgátló intézkedéseket szeretnél tenni, akkor jobb, ha a kollagént táplálékkal viszed be, mint krémek formájában. Különböző kollagén étrend-kiegészítők találhatóak a piacon. Por, kapszula, valamint kollagén tartalmú ital vagy gumimacik közül választhatunk.

Bármilyen eszközt is alkalmaznak a bőr öregedési folyamatának késleltetésére – például szarvasmarha-kollagénes krémek, kollagéntartalmú kézápolók, szempárnák vagy hasonlók – ezek hatása alapvetően azon alapul, hogy a kollagén vízmegkötő filmet képez a bőrön, fiatalabb kinézetet kölcsönözve neki. Az ilyen kozmetikai termékek azonban többnyire a bőr felső rétegeiben maradnak – a bennük lévő kollagénnek mindössze 8 százaléka jut el a mélyebb rétegekbe.

Ugyanez vonatkozik a hajra is. Az élelmiszerekből származó kollagén tartósabb, mint a drága kollagén samponok. Napi 2,5-10 gramm kollagén-hidrolizátum adaggal 4-24 héten át, egy tanulmányban észrevehető javulást lehetett elérni a sebgyógyulásban, a bőr rugalmasságában és a bőr nedvességtartalmában. A lényegesen nagyobb mennyiségű kollagén akár nyolc hétig is megmarad az utolsó bevitel után.

Következtetés - a kollagén valóban szenzációs

A kollagén fiatalon és ráncmentesen tart, elősegíti az izomerőt és a regenerációt, valamint jelentős mértékben hozzájárul a fizikai teljesítőképesség megőrzéséhez.

forrás: womenshealth.de
Legfrissebb cikkek
Kategóriák
window.onload = function(){ };