Vegán diéta
Lifestyle

Vegán diéta

  • 2024. január 29.

Egyre többen választják nemcsak a vegetáriánus étrendet, hanem a tisztán növényi, azaz vegán étrendet. A vegán receptek különösen a koronajárvány idején lendültek fel. Egy 2020-as statisztikai felmérés szerint körülbelül 1,13 millió ember mondaná magát vegánnak vagy olyan embernek, aki nagyrészt kerüli az állati eredetű termékeket. Valóban egészséges a vegán étrend?

Mit jelent a vegán szó?

A táplálkozással kapcsolatban a vegán azt jelenti, hogy kerülni kell minden állati eredetű terméket, például húst, halat, tejet és tojást. A vegán étrend mellett a vegán élet azt is jelenti, hogy az élet minden területén kerüljük az állatok vagy állati eredetű termékek használatát. A szigorú vegánok ezért nem viselnek semmilyen állati anyagokból, például bőrből, szőrméből, pehelyből vagy gyapjúból készült ruhát, és nem használnak semmilyen állati eredetű kozmetikai terméket.


peta.de

Mi a különbség a vegán és a vegetáriánus között?

A vegetáriánusok kerülik a húst és a halat az étrendjükből, de fogyasztanak tejet és tojástermékeket. Aki vegán étrendet folytat, tisztán növényi alapú étrendre támaszkodik, kerüli a húst, halat, tojást, tejet és minden állati eredetű terméket.

Vegán étrend. Mit nem ehet egy vegán?

A vegán étrend nemcsak az állati eredetű élelmiszereket kerüli el, hanem azok melléktermékeit és az állati feldolgozási segédanyagokat is. A vegánok a húson, halon, tojáson, tojástermékeken, tejen és tejtermékeken kívül ezeket a termékeket nem fogyaszthatják:

Gumicukor - A gyümölcsgumik és gumicukorkák állagát zselatin hozzáadásával nyerik, amelyet sertés- vagy marhacsontokból állítanak elő, ezért nem vegánok.

Bor - A legtöbb bort derítik (a derítés a borban természetes módon megjelenő üledékes részecske eltávolítása), mégpedig nem vegán segédanyagokkal. Ilyen például a tojásfehérje, marhacsontból kinyert étkezési zselatin, vagy a halhólyagból kinyert kollagén.

Pékáru - Sok, a szupermarketben megvásárolható pékáru állati eredetű összetevőket tartalmaz, mint például a lisztjavító L-ciszteint, amelyet sertéssörtékből vagy tollból nyernek.

Sör - A sör sem vegán, mert azt is zselatinnal derítik. A vegán sörök ennek megfelelően vannak megjelölve.

Banán - Sok banán nem alkalmas vegánok számára, mivel garnélarákból származó rovarölő szerrel kezelik. Biobanán vásárlásával elkerülheted ezeket a nem vegán rovarirtó és növényvédő szereket.

Méz - Állati termékként a méz is azon élelmiszerek közé tartozik, amelyeket a vegánok nem fogyasztanak.

Tippek a vegán étrendhez

Az egészséges táplálkozás érdekében a vegánoknak be kell tartaniuk az alábbi szabályokat.

 - Egyél változatosan. 
 - Szedj B12-vitamint étrend-kiegészítőként.

 - Ritkán vagy egyáltalán ne fogyassz feldolgozott élelmiszereket.

 - A vegán étrend alapját a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a diófélék és magvak jelentik.
 
 - A C-vitamin tartalmú ételeket és italokat kombináld étkezésekkel – ez elősegíti a vas felszívódását.

Mely ételek fontosak a vegánok számára?

Ha egészségesen szeretnél étkezni vegánként, akkor az étrend megtervezésekor tartsd szem előtt a vegán táplálkozási piramist.

A vegán étrendben a gyümölcsök és zöldségek legyenek a fő élelmiszerek. Számos vitamint, tápanyagot, rostot és ásványi anyagot biztosítanak. A legjobb, ha friss és kevés feldolgozott gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk.

A vegán élelmiszer-piramis következő szintjét a gabonafélék, az álgabonafélék, a rizs vagy a burgonya jelentik, amelyek többek között fehérjét és fontos szénhidrátokat tartalmaznak.

A fehérjét tartalmazó élelmiszerek fontosak a vegánok számára, mivel a fehérjeforrások, például a hal és a hús nem szerepelnek a vegán étrendben. A fehérje megtalálható a hüvelyesekben, például a babban és a lencsében vagy a szójatermékekben. A növényi tej és a szójaital is idetartozik. A feldolgozott húspótlót azonban hetente legfeljebb egyszer szabad enni. 

forrás: myself.de



















Legfrissebb cikkek
Kategóriák
window.onload = function(){ };