Lifestyle
Tudod, hogy miért üresek félig a csipszes zacskók?
Most eláruljuk neked a választ.
Valószínűleg nem egyszer csalódtál már, amikor egy újabb csomag zacskó, amelyet kibontottál, félig üres volt. Ennek a többlettérnek azonban oka van. A gyártók így akarják védeni termékeiket a szállítás során. Ha a csomagokat egymásra rakják, vagy szűk helyekre tolják, ez a tér légpárnaként működik. Ennek megfelelően a csipszek érintetlenek maradnak.
A zsákban lévő levegő tulajdonképpen nitrogén. Az oxigén elronthatja a burgonyát, és avassá teheti a zsírt. A levegő párája megnedvesíti a csipszet. A nitrogénnek köszönhetően a ropogtatnivaló friss marad. Ezt egy 1994-es tanulmány is bebizonyította. Ez a kémiai elem nem árt nekünk – a belélegzett levegő 78 százaléka nitrogénből áll. Ez azonban nem indokolja azt a hatalmas üres helyet, amelyet a gáz egy olyan csomagban foglal el, amelyet élelmiszerrel kellene megtölteni.
Az Egyesült Államokban 1966-ban elfogadott törvény előírta a gyártóknak, hogy írják le termékeik nettó tömegét, hogy ne vezessék félre a fogyasztókat. Ugyanakkor, amikor az emberek egy nagy csomagot látnak, automatikusan azt feltételezik, hogy az inkább élelmiszer.
Következtetés
Bár a csomagokban található többlethely segít megőrizni a termék minőségét, a cégek időnként megpróbálják félrevezetni a vásárlót azzal, hogy szükségtelenül növelik a csomagolást, így illúziót keltenek.
forrás: europeantimes.news / food52