Féltékenység - így kezeld helyesen
Szerelem

Féltékenység - így kezeld helyesen

  • 2022. március 02.

A féltékenység kegyetlen érzés, ami sajnos sokszor elhatalmasodik rajtunk, viszont megtanulhatjuk kezelni. 

Sajnos, ha a féltékenység érzése már bevésődött a fejedbe (és valószínűleg ezért olvasod ezt a cikket), nehéz megszabadulni tőle. A féltékeny ember racionális gondolkodás mellett sem tud már semmit sem tenni a kegyetlen érzés ellen.

Jó hír, hogy meg lehet tanulni kezelni és levonni belőle a megfelelő következtetéseket – jól átgondoltan és bölcsen. Sok féltékeny ember felteszi magának a kérdést: "Jogos a féltékenységem, vagy túlreagálom?" És: "Hogyan kezelhetem a féltékenységemet?" Ezeket a kérdéseket szeretnénk tisztázni.

Tulajdonképpen mi is az a féltékenység?

Szinte mindenki ismeri ezt az érzést, mégis nehéz szavakba önteni. A veszteségtől való félelem és a kisebbrendűségi érzés keveréke, ami általában akkor kerít hatalmába, amikor úgy érzed, nem szeretnek eléggé, és akitől erre a szerelemre vágysz, látszólag vagy nyilvánvalóan valaki mást részesít előnyben. Tanulmányok azt mutatják, hogy a féltékenység nem csak a partnered aktuális cselekedeteire adott reakció, hanem magára a kapcsolatra és a te szerepedre is.

A féltékenység legszebb parafrázisait az írók adják: „A féltékenység szerelmi irigység”, ahogyan az illusztrátor és szerző, Wilhelm Busch fogalmazott. Max Frisch svájci író így fogalmazott: "A féltékenység az összehasonlítástól való félelem." Honoré de Balzac francia filozófus és regényíró azonban találóan megjegyezte, hogy féltékenynek lenni nem csak a párodban való kételkedést jelenti, „hanem önmagadban is”.

Miért vagyok féltékeny?

Az, hogy féltékeny vagy-e, és mennyire, különböző dolgoktól függ. Ez egyrészt személyiség kérdése, korábbi kapcsolatok, csalódások, gyakran a gyermekkor hatásai is. A féltékenységed attól is függ, hogy milyen a kapcsolatod a pároddal, és hogyan viselkedtek egymással. A féltékenység általában kevésbé jelent problémát egy boldog, kiegyensúlyozott, őszintén kommunikáló, egymás vágyait és félelmeit figyelembe vévő kapcsolatban.


boettcher-coaching.de

Hogyan kezeld helyesen a féltékenységet?

Ez a helyzettől és az emberektől függ. Nagyon fontos azonban, hogy nyíltan és őszintén kommunikáljatok egymással, és ne fojtsátok magatokba félelmeiteket és haragotokat. Ugyanilyen fontos azonban, hogy először a lehető legjózanabbul mérd fel a helyzetet, hogy ne fenyegessen a túlreagálás veszélye. Néha egyszerűen rosszul veszed fel, vagy túlgondolod a dolgot. Érdemes először a feszültséget kiadni magadból. Ennek általában a sport a legjobb módja. Ezután jöhet az őszinte beszélgetés.

forrás: womenshealth.de
Legfrissebb cikkek
Kategóriák
window.onload = function(){ };