Néhány egyszerű módszer, amellyel segíthetsz a szorongással küzdő barátaidnak
Lifestyle

Néhány egyszerű módszer, amellyel segíthetsz a szorongással küzdő barátaidnak

  • 2022. március 05.

Néha nehéz megtalálni a megfelelő szavakat – de ezekkel a szakértői tanácsokkal valóban segíthetsz a szorongásos betegségben szenvedő barátaidnak.

Ezek a tippek megkönnyítik a szorongásos zavaroktól szenvedő szeretteidet

Akár a Covid-19 világjárvány, akár a közösségi média használatának növekedése miatt, a szorongásos zavarok száma jelenleg az egekbe szökik. Nyilvánvaló, hogy a világjárvány súlyosbította ezt a problémát. A júniusban közzétett statisztikákból kiderül, hogy jelenleg 19 millió felnőtt szenved rendszeresen súlyos mentális egészségügyi problémáktól.

A szorongásos emberek barátai és családtagjai gyakran úgy érzik, hogy tehetetlenek a segítségnyújtásban, és közben ők maguk is stressztől és szorongástól szenvednek. De van néhány mód a segítségnyújtásra, ami viszonylag egyszerű. Íme a Calm meditációs alkalmazás szakértőinek tippjei, hogyan segíthetsz másokon.


istockphoto

1. Hallgass figyelmesen, és mutass együttérzést

Kérdezd meg barátnődet vagy barátodat, hogy van, és hallgasd végig anélkül, hogy arra gondolnál, mit fogsz válaszolni. Gyakorold, hogy teljes mértékben jelen legyél a pillanatban, értékeld azt. Értékeld hogy megosztja veled érzéseidet. Kerüld az olyan kifejezéseket, mint „meg tudod csinálni” vagy „jól leszel”.

2. Nem kell tanácsokat adni, csak ha kéri

A barátnőd, barátod valószínűleg már sokatt tett azért, hogy kiderítse, honnan is jön a félelme. A további tanácsok még nagyobb terhelést okozhatnak, még akkor is, ha minden bizonnyal jó szándékúak. Úgy érezheti, hogy csak problémát okoz. Ehelyett ünnepelni kellene a személyes eredményeit, ha tudod, hogy túljutottak valami különösen nehéz feladaton. Nem kell titkolnod előle a saját problémáidat, mert attól félsz, hogy túlterheled őt. A szándék szép lehet, de mindannyian érezzük, ha valaki titkol valamit előlünk, és ez nem jó. 

3. Értsd meg, hogy a félelmek mindenkinél máshogy néznek ki

A szorongás extrém fáradtság formájában is jelentkezhet, de álmatlansághoz is vezethet. Nyugtalanságot, izgatottságot, koncentrálási nehézséget okozhat. Egyesek ingerlékenységet, mások irracionális félelmeket, mások elviselhetetlen mellkasi fájdalmat, kényelmetlen izomfeszülést érezhetnek. A szorongásos tünet valós, ezért tartsd ezt szem előtt, és tudasd vele, hogy megérted.

4. Kérdezd meg, mire van szüksége

A szorongás kezelésének különböző módjai vannak. A meditáció és a légzőgyakorlatok például sok ember számára hasznosak – talán neked is –, de nem biztos, hogy ez másoknak is segítenek. Vannak, akiknek aktív tevékenységre van szükségük, például futásra, hogy kézben tudják tartani a félelmeiket. Kérdezd meg tőle, hogy miben tudnál neki segíteni.

5. Vigyázzatok egymásra

Ha beszélgetés közben úgy érzed, hogy szorong, kérdezd meg tőle, hogy így van-e. Ennek kimondása tudatja velük, hogy mindig van helye a félelmeiknek – nem kell elnyomni őket, és nem jelentenek terhet. Kérdezd meg, tudsz-e valamit segíteni, viszont néha a pánik közepette az érintettek nehezen tudják, mi lehet az, ami segíthet nekik. Ajánld fel neki, hogy menjetek el egy csendes helyre, vagy sétáljatok egyet a szabadban.

6. Legyél tudatos

Ha késel, értesítsd őt. Ha nincs időd válaszolni egy e-mailre vagy sms-re, röviden írd le neki, hogy ne kelljen aggódnia. A félelem belső zsarnok lehet - meggyőzi az embereket, hogy terhet jelentenek másoknak. Nyugtasd meg egy egyszerű mondattal, például „Szeretem veled tölteni az időt”.

7. A saját egészséged is fontos

Fontos, hogy magadra is vigyázz. Csináld azt, amit szeretnél, és tudasd a barátnőddel vagy a barátoddal, hogy a saját szociális és érzelmi szükségleteidről is gondoskodnod kell. Ha a barátod többet kér tőled, mint amennyit adni tudsz, mondd ki. Például "Szeretlek. Most nem tudok beszélni, de igyunk egy kávét holnap kettőkor."

forrás: vogue.co.uk
Legfrissebb cikkek
Kategóriák
window.onload = function(){ };