Nárcisztikus kapcsolat - amikor te vagy az alárendelt
Szerelem

Nárcisztikus kapcsolat - amikor te vagy az alárendelt

  • 2022. március 06.

Nárcisztikus kapcsolatban élsz? Elmondjuk, hogyan ismerheted fel és hogyan tudod kezelni.

A kapcsolat elején minden harmonikus volt, de az idő múlásával a párod egyre önzőbb lett, gyakran veszekedtek és mindig a párod jólléte kerül minden más fölé? Akkor lehet, hogy nárcisztikus kapcsolatban élsz.

Nárcizmus. Mit jelent ez pontosan?

Honnan származik valójában a kifejezés, és mit jelent nárcisztikusnak lenni? A nárcizmus kifejezés a görög mitológiából származik. Nárcisz nagyon szép volt, és elutasított minden férfit és nőt, aki vágyott rá. Büntetésül állítólag maga is átérzi a viszonzatlan szerelem kínjait, és beleszeret tükörképébe a vízben. Nárcisz megpróbálja elfogadni ezt, de végül meghal. Mitológiai eredete szerint a nárcizmus túl sok önszeretetet ír le.

Mindenkiben van egy bizonyos szintű önszeretet, ami szintén fontos. Sigmund Freud szerint létezik az elsődleges nárcizmus, amely a gyermekkorban fontos fejlődési lépés, és a másodlagos nárcizmus, amely felnőttkorban válik kórossá a nagy egó, az önelégültség és a túlzott önbizalom miatt. A nárcisztikus úgy fejezheti ki magát, hogy minden más fölé helyezi magát, másokat használ fel saját céljaira, rendkívül féltékeny és fennhéjázó.

Nárcisztikus kapcsolat

Ha a partnerednek ilyen ismertetőjegyei vannak, az a kapcsolatotokra is hatással lesz. Kénytelen vagy jobban odafigyelni rá. A nárcisták mindig a középpontban vannak. A párkapcsolatban általában te maradsz alul, mert a partnered állandó hangulatingadozásai és igényei szinte lehetetlenné teszik, hogy kommunikáld saját igényeidet. Ha képes vagy nyíltan elmondani, mit kívánsz, vagy mi zavar, a nárcisztikus partner gyakran kritikával, megalázással vagy elutasítással reagál. 

A nárcisztikus emberek nem tudják kordában tartani az érzéseiket. Könnyen megsértődnek, és ahelyett, hogy nyíltan kimutatnák sértettségüket, haraggal reagálnak. Vannak, akik a bosszúban látják a helyes választ, és ellenségként kezelik partnerüket. A nárcizmus által érintett személy gyakran azt állítja, hogy a partnereknek a vágyait és szükségleteit kell előtérbe helyezni. Ha a kapcsolatban lévő másik személy nem ezt teszi, a nárcisztikus gyorsan úgy érzi, hogy nem szeretik, és megbünteti a másikat.

Így ismerhető fel egy nárcisztikus kapcsolat:

- Nem mondod ki az őszinte véleményedet a partnerednek.

- Elnyomod a szükségleteidet és vágyaidat.

- Alacsonyabbrendűnek érzed magad vele szemben, és az önbecsülésed is csökken.

- Mindig a kedvében jársz.

- Szó és védekezés nélkül elviseled a kritikát és a megaláztatást.

- Alaptalan bűntudatod van, nem tudsz ellazulni, és már várod a következő érzelmi rohamot

Nárcizmus a kapcsolatban - mit lehet tenni?

Lehetséges-e a boldog élet nárcizmussal egy kapcsolatban, vagy mindig elkerülhetetlen az elválás? Ha a szerelem elég erős, akkor lehetséges, azonban csak akkor, ha a nárcisztikus hajlandó dolgozni a viselkedésén.

Amit tehetsz: 

- Próbáld meg világossá tenni a párod számára, hogy a kompromisszumok nélküli kapcsolatnak nincs értelme számodra. Több figyelmet kell fordítania a te igényeidre, hogy boldogok legyetek együtt, és ez gyakran csak szakmai segítséggel lehetséges.

- A nárcisztikus személyiségzavarban szenvedők könnyen megsértődnek. Ezért próbáld meg ne szemrehányásként megfogalmazni azt, ami téged zavar.

- A jólléted az első. Ha boldogtalan vagy, és nem akarsz tovább dolgozni a kapcsolaton, akkor fejezd be. Ha úgy érzed, hogy partnered viselkedési mintái tartós hatással vannak rád, akkor te is kérheted szakember segítségét. Ez a lépés különösen fontos, ha gyerekeitek vannak.

forrás: oberbergkliniken.de
Legfrissebb cikkek
Kategóriák
window.onload = function(){ };