Nincs elég önbizalmad? - íme néhány tipp, hogy magabiztosabb legyél
Lifestyle

Nincs elég önbizalmad? - íme néhány tipp, hogy magabiztosabb legyél

  • 2022. március 16.

Erősítsd meg az önbizalmad. Ezekkel a tippekkel és gyakorlatokkal több önbecsülést és önbizalmat szerezhetsz, és elfogadhatod magad olyannak, amilyen vagy.

Mindannyian szeretnénk önbizalmat. Van, aki nagy adagot szeretne, mások megelégszenek kevesebbel, hiszen az önbizalommal rendelkező emberek valahogy mindig magabiztosabbnak tűnnek, mint mások, nagyszerű, pozitív karizmájuk van.

Egyébként mi is az önbizalom?

Miről is beszélünk pontosan, ha egészséges önbizalomról van szó? Az enciklopédia az önbizalom témájában azt írja, hogy meg kell győződnünk a képességeinkről, az emberi értékeinkről. Ebből a definícióból nagyon világosan megjelenik egy alapvető jellemző, mégpedig, hogy az önbizalommal rendelkező emberek teljesen tisztában vannak erősségeikkel, de ugyanakkor gyengeségeikkel is.


projecthotmess.com

Egyszerű lépésekkel a nagyobb önbizalomért

Az önbizalom azt is jelenti, hogy hiszel és bízol magadban. Éppen ezért az önbizalomnak semmi köze a külsőséghez. Sem a pénz, sem a siker, sem a külső, sem a számtalan barát nem felelős az önbecsülésünkért. Sokkal inkább egy belső attitűdről van szó, amit nem lehet sem örökölni, sem megvásárolni. 

1. Önelfogadás

Az önbizalom fontos kelléke az önelfogadás. Nem szabad állandóan vívódnunk magunkkal és kis gyengeségeinkkel. Ez vonatkozik a megjelenésünkre vagy a képességeinkre is. El kell fogadnunk magunkat minden furcsaságunkkal és hibánkkal együtt. Ha ezt tesszük, növekszik az önbizalmunk.

2. Győzd le a belső kritikát

A legkeményebb kritikusunk mi magunk vagyunk, néhány gyakorlattal elmondjuk, hogyan találjuk meg belső békénket. Például ha elakadtunk a forgalomban, és azt gondoljuk - "Mekkora hülyeséget csináltam, hogy nem a másik úton mentem". Engedjük meg magunknak ezeket a negatív gondolatokat és önkritikát, de legyünk egy kicsit gyengédebbek magunkkal. Ha már néhányszor gyakoroltuk ezt a tudatosságot, előfordulhat, hogy a jövőben nem ítéljük meg magunkat ilyen szigorúan.

3. Tisztelj másokat

Bizonyára mindenki mondott vagy legalábbis gondolt egy-egy rossz szót egy kollégájáról, barátjáról. Ezt is el kell kerülnünk, mert az ilyen dolgok ránk hárulnak. Mi pedig csak jó karmát akarunk felhalmozni gondolatainkon és tetteinken keresztül. Tehát tisztelettel kell bánnunk mindenkivel.

4. Bízz magadban

Ez az, amit mindannyian szeretnénk - megszabadulni mások véleményétől. Nincs szükségünk mások tanácsára, hogy azt tegyük, amit helyesnek tartunk. Ez mindenekelőtt az önmagunkkal kapcsolatos döntésekre vonatkozik. Inkább a megérzésünkre és a józan eszünkre hagyatkozzunk. 

5. Tanuld meg, hogyan kell kezelni a kritikát

A kritika segíthet rajtunk - ha építő jellegű. Maradjunk nyitottak és figyelmesek akkor is, ha kritizálnak bennünket. Időt kell szánnunk annak eldöntésére is, hogy ez a vélemény segít-e nekünk vagy sem.

6. Ne vedd személyesen

Vegyük magunkat komolyan, de ne túl fontosnak. Így sikerül bizonyos dolgokat, helyzeteket nem túl személyesnek venni. Elég kicsi annak a valószínűsége, hogy a két kolléga beszélgetése a folyosón rólunk szól. Mindazonáltal ezt néha könnyebb mondani, mint megtenni az alacsony önértékelésű emberek számára, mert gyakran mások jóváhagyásától teszik függővé saját értéküket, és ezért gyorsan elbizonytalanítják őket mások megjegyzései vagy kifejezései.

7. Pozitív kisugárzás

Ruházat, frizura, testbeszéd, belső attitűd – mindez befolyásolja kisugárzásunkat. Ez pedig közvetlenül összefügg az önbizalmunkkal.

8. Ünnepeld a sikereidet

Az elért cél öröme sokszor csak rövid ideig tart, majd gyorsan feledésbe merül. Legyünk büszkék minden sikerünkre.

9. Változtasd meg a testtartásod

Testtartásunk nagy hatással van önbizalmunkra. Amikor felegyenesedünk, leejtjük a vállunkat és hátrahúzódunk, nemcsak kívülről, hanem belül is erősebbnek érezzük magunkat.

forrás: emotion.de
Legfrissebb cikkek
Kategóriák
window.onload = function(){ };