A szuperérzékenység jelei - magadra ismersz?
Lifestyle

A szuperérzékenység jelei - magadra ismersz?

  • 2022. március 30.

Minden apró érzelmet észreveszel a körülötted lévő embereken, és önkéntelenül is mélyen átéled őket? Ki nem állhatod a horror filmeket? Azonnal elárasztva érzed magad egy bevásárlóközpont ingereitől? Ha igen, lehet, hogy te is szuperérzékeny vagy. Most megtudhatod, mit is jelent ez a sajátosság, illetve milyen agyi folyamatok állnak a hátterében.

Kik azok a szuperérzékeny emberek?

A szuperérzékeny emberek máshogy tapasztalják meg a világot, mint a többiek. Veleszületett biológiai különbségeknek köszönhetően fogékonyabbak a részletekre, illetve mélyebb szintű információfeldolgozás jellemző rájuk. Ez bizonyos kontextusokban kreativitást, izgalmas meglátásokat, megnövekedett empátiát eredményez, más helyzetekben azonban, például a stresszel való megküzdésben, hátrány lehet a fokozott érzékenység. 


wmn.de

Honnan tudhatom, hogy szuperérzékeny vagyok?

Jenn Granneman magas érzékenységű emberként (highly sensitive person, röviden HSP) azonosítja magát, számos ilyen témájú könyv és publikáció szerzője. Ebben a cikkében a szuperérzékenység legfontosabb ismérveit gyűjtötte össze, amelyet röviden összefoglalunk neked. 

1. Gyűlölöd az erőszak és a kegyetlenség minden formáját. Nemcsak elvben utasítod vissza az erőszakot, de filmeken sem bírsz megnézni ilyen tartalmakat. A bűnügyekről szóló hírek is extrém módon felkavarnak, olykor fizikai rosszullétbe sodornak.

2. Gyakran vagy kimerült mások érzéseinek átélésétől. Könnyen ráhangolódsz más emberek hangulatára, belső világára. Érzékeny vagy a nüanszokra: a testbeszéd, az arckifejezés, a hangszín legapróbb változásait is rögtön észreveszed. Rendkívül empatikus vagy, de ez azt is jelenti, hogy sokszor kifáradsz a körülötted lévő emberekkel való együttérzéstől.

3. Nem bírod az időnyomást. A rövid határidők és a sok tennivalók kombinációja jelentős szorongást vált ki belőled.

4. Sokszor visszahúzódsz. Szükséged van egyedüllétre, szeretsz a nap végén egy csendes szobában időt tölteni, hogy kevés stimuláció érjen és töltődni tudj.

5. Néha ugrasz. Amikor valaki hirtelen hozzád ér, hajlamos vagy idegesen reagálni, mint egy rémült macska. Mivel az idegrendszered az átlagnál érzékenyebben működik, nagyobb meglepődést váltanak ki belőled nem fenyegető ingerek is.

6. Sokat agyalsz. Mélyebb információfeldolgozás jellemző rád, mint másokra. Ez azt is jelenti, hogy nagyobb önreflexivitással közelítesz az élményeidhez, hajlamos vagy részleteiben megvizsgálni azokat. Ugyanakkor sokszor repetitíven újra és újra lejátszol szituációkat a fejedben, nehezen találsz kiutat a negatív gondolatok örvényéből.

7. Az élet nagy kérdéseit kutatod. Lenyűgöznek az élet értelmére, az univerzum működésére vonatkozó elmélkedések.

8. A hirtelen, hangos zajok felkavarnak. Például amikor egy motor elhúz az ablakod alatt, vagy elkezdenek fúrni a szomszédban.

9. Kényelmesen öltözködsz. Nem bírod a durva szövetből készült, vagy a szabad mozgásban kicsit is korlátozó, feszes darabokat. Ha esztétikai okokból hordasz is ilyen ruhákat, nehezen tudsz elvonatkoztatni azoktól a kellemetlen testi érzetektől, amiket az öltözet viselése kelt benned.

10. Alacsony a fájdalomküszöböd. Érzékenyebb vagy a fejfájásra, a sérülésekre, a testi tünetekre.

11. A belső világod gazdag és élettel teli. A mély feldolgozáshoz élénk képzeleti működés társul. Gyermekkorodban lehetett képzeletbeli barátod, vagy különösen élvezted a szerepjátékokat. Felnőtt életedben is gyakran ábrándozol, szeretsz olvasni.  

12. Felkavarnak a változások. Biztonságosnak találod a megszokott rutinjaidat, mert ezek nem jelentenek számodra túlságos stimulációt. A pozitív és a negatív változások egyaránt stresszel járnak számodra, általában hosszabb időbe telik adaptálódnod az új helyzetekhez.

13. Néha a környezeted az ellenséged. A költözés vagy az utazás (még egy vakáció is) nagy kihívás a számodra, mert rendkívül sok új inger éri az érzékszerveidet, amikkel nehezen birkózol meg.  

14. Félreértenek. Sokszor félénknek vagy szorongónak hívnak, vagy azt éreztetik, hogy valami baj van veled. Vannak, akiket introvertáltnak címkéznek, pedig a szuperérzékeny emberek 30 százaléka extrovertált.

15. Könnyen éhes és nyűgös leszel. Érzékenyebb vagy a vércukorszint alakulására, így kimondottan frusztrálttá tesz, ha egy ideje nem ettél.

16. Hiperérzékeny vagy a stimulánsokra. Hamar beüt a kávé, az alkoholról nem is beszélve.

17. Nem bírod a konfliktusokat. A szeretteiddel való veszekedés fizikai tüneteket vált ki belőled, ezért sokszor mindent megteszel, hogy elkerüld a vitákat, akár azon az áron is, hogy automatikusan a másiknak adsz igazat.

18. A kritika egyenesen kikészít. A dicséret az égig emel, de a kritika teljesen padlóra küld, a verbális agresszió pedig megmérgezi a lelkedet.  

19. Lelkiismeretes vagy. Mindent megteszel, hogy elkerüld a hibákat és a legjobbat hozd ki magadból akár a tanulmányaid során, akár a munkahelyeden, vagy más teljesítmény helyzetekben.

20. Megindítónak találod a szépséget. A finom ételek, a csodás ízek, a kiváló művészi alkotások mély hatást gyakorolnak rád. Lenyűgöz a természet látványa, a zenétől pedig hajlamos vagy transz közeli állapotba esni.

21. Figyelmes vagy. Mivel észreveszel olyan dolgokat is, amiket mások esetleg nem, gyerekkorod óta felfigyeltek az érdekes meglátásaidra, a bölcsességedre, a kedvességedre.


Foto: Verena Wittmann

Mi okozza a szuperérzékenységet?

Az öröklődés és a környezet interakciójából alakul ki, hogy kiből lesz szuperérzékeny ember. A gének meghatározott kombinációja ráadásul kora gyermekkortól kezdve még szenzitívebbé tehet valakit a külvilág ingereire, így az illető még fogékonyabb lesz a külső hatások nyomán történő formálódásra. A szuperérzékeny emberek agyműködése ráadásul négy fontos dologban eltér a többségi személyek idegrendszeri folyamataihoz képest. 

#1 Az agyad máshogy reagál a dopaminra

A dopamin neurotranszmitter funkciót tölt be a szervezetben, az agyban található idegsejtek közötti ingerületátvivő vegyületként van jelen, de a retinában is megtalálható. A dopaminnak egyebek mellett a jutalomérzés, a motiváció, a függőségek kialakulásában van szerepe. Bár a kutatások eredményei nem egyértelműek, előfordulhat, hogy a szuperérzékeny emberek számára kevésbé ösztönzők a külső jutalmak. Ezért képesek visszahúzódni a világ zajától, és mélyebben feldolgozni a rendszerükbe jutó kevesebb információt, illetve megelőzni, hogy az ingerek elárasszák őket.  

#2 A tükörneuronjaid aktívabbak, mint másoknak

A tükörneuron olyan idegsejt, amely akkor is tüzel, hogyha az állat elvégez egy adott cselekvést, és akkor is, hogyha megfigyeli ugyanannak a cselekvésnek egy másik egyed által történő végrehajtását. A tükörneuron-rendszer szerepét kiemelték az utánzásos tanulásban, emberek esetében pedig az empátiát alapozhatja meg. Egy 2014-es tanulmány azt találta, hogy szuperérzékeny emberek tükörneuronjai a többi résztvevőhöz képest aktívabban működtek, amikor boldog és szomorú emberek fényképeit mutatták nekik. Az együttérzés idegrendszeri megnyilvánulása idegen emberekre is kiterjedt, de a szeretteikkel még erőteljesebben van jelen. 

#3 Élénkebben tapasztalsz meg érzelmeket  

A ventromediális prefrontális kéreg a homloklebenyben elhelyezkedő agyterület. Az érzelmi válaszok legátlásában, a döntéshozatali folyamatokban, az önkontrollfunkciókban, a moralitásról való gondolkodásban, a kockázatok elővételezésében játszik elsősorban szerepet. Amikor azt mondjuk, hogy szuperérzékeny emberek mélyebb feldolgozással jellemezhetőek, az valószínűleg itt zajlik. A megváltozott agyi működések miatt elképzelhető, hogy szuperérzékeny emberek valóban szenzitívebbek az érzelmi ingerekre, az átlaghoz képest erőteljesebb az érzelmi megélésük. Az egész rendszerük arra van előhuzalozva, hogy a leghalványabb érzelmi jeleket is észleljék és reagáljanak rájuk.  

#4 A többi emberre van élesítve a radarod

A szuperszenzitív ember egész rendszere arra van hangolva, hogy a körülötte lévő embereket megfigyelje, érezze, interpretálja. A fent említett kutatás például azt is kimutatta, hogy társas helyzetekben esetükben fokozódik a cinguláris kéreg és az insula működése, amit a pillanatban megélt tudatossággal hoztak összefüggésbe. Ez azt jelentheti, hogy a szuperérzékeny emberek idegrendszere valóban éberebbé válik más emberek jelenlétében, a társaktól jövő ingereket aligha tudják figyelmen kívül hagyni. 

Mit tegyek, ha szuperérzékeny ember vagyok?

Ha szuperérzékeny ember vagy, érdemes úgy szervezned az életedet, hogy legyen időd és tered lelassulni, elvonulni, kipihenni az ingerteli világ nyüzsgését. Sokat segít, ha mély és jelentésteli emberi kapcsolatokat tudsz kialakítani, és ha türelmes vagy magaddal. Érdemes odafigyelned az életmódodra: kerüld az idői nyomást, a kávét, az alkoholt, legyél sokat a természetben, étkezz rendszeresen és egészségesen, aludj annyit, amennyire a szervezetednek szüksége van. Alakíts ki békés konfliktuskezelési módszereket a szeretteiddel, ne tedd ki magad felesleges stressznek.


gettyimages

Milyen hivatásokat javasolnak szuperérzékeny embereknek?

A szuperérzékenység sérülékenyebbé tehet a környezeti ingerekkel szemben, viszont ez a sajátosság lehet a kreativitás, az empátia, a bölcsesség forrása is. Egy szuperérzékeny ember fantasztikusan tudja használni készségeit például segítő szakmák terén, hiszen hamar ráhangolódik más emberek belső világára. Az olyan szakmák is vonzóak lehetnek számára, amik során van lehetőség a csendes elvonulásra, például kutathat, programozhat, elmélkedhet. A mély információfeldolgozás sokszor különleges látásmódot eredményez, ami végül művészeti önkifejezésben talál utat magának.

forrás: divany.hu

Legfrissebb cikkek
Kategóriák
window.onload = function(){ };