Kezdd te is citromos vízzel a napot!
Lifestyle

Kezdd te is citromos vízzel a napot!

  • 2022. március 31.

Ha rendszeresen friss citrommal ízesíted a vizet, az jót tesz a bőrödnek, az idegeidnek és az alakodnak is. 

Miért egészséges a citromos víz?

A citromos víz valójában számos pozitív hatással van az egészségedre és a jólétedre. Mindenekelőtt gyakorlatilag kalória- és zsírmentes, így mindig jó választás akár reggel melegen, akár frissítő italként fogyasztva. A citromos víz fő hatóanyaga a benne található C-vitamin, más néven aszkorbinsav, amely nagy mennyiségben megtalálható a citromban.


iStock photo

1. Erősíti az immunrendszert

A C-vitamin úgynevezett antioxidánsként gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Egy átlagosan 80 grammos citrom 42 milligrammot C-vitamint tartalmaz. Így segít megelőzni a megfázást. Még akkor is, ha már csúnyán náthás vagy, a citromos víz antibakteriális hatása segít leküzdeni a torokban lévő baktériumokat.

2. Ragyogóvá varázsolja a bőrödet

A ráncok, a szennyeződések és a rugalmasság hiánya öregedővé teszik a bőrt. A citromos víz segíthet, mert ellensúlyozza a bőr idő előtti öregedését okozó sejtkárosodást. A rugalmassága is jobban megmarad, a ráncok sokkal lassabban alakulnak ki, a pattanások gyengülnek.

3. Segít a fogyásban

A citromos víz rendszeres fogyasztása segíthet a fogyásban, amint azt a tanulmányok sugallják. Serkenti a gyomor-bélrendszer mozgását és az anyagcserét. Serkentik a noradrenalin képződését is, ami serkenti a zsírégetést. A hormon növeli a zsírtartalékok energiaként való felhasználását.

4. Az illata boldoggá tesz

Már a citrom illata is boldoggá tesz, elűzi a komor gondolatokat és feldobja a hangulatot. Ennek oka a citrom intenzív illóolajai, amelyek a tanulmány szerint még boldoggá is tesznek. Az intenzív savanykás íz ébren tart és boldoggá is tesz. 

5. Segít az emésztésben

Főleg reggel, egy pohár citromos víz serkenti az emésztést. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy a citromban található polifenolok, amelyek az egészséget javító fitokemikáliák közé tartoznak, csökkentik az elhízás és az inzulinrezisztencia kockázatát.

6. Erősíti az idegzetet

A benne található kálium fontos az idegsejtek közötti ingerületátvitelhez. A szervezetnek több C-vitaminra van szüksége, különösen stresszes helyzetekben. Egy pohár citromos víz egy fontos megbeszélés vagy előadás előtt tökéletes választás. Az ingerek gyorsabban továbbadódnak az idegpályákon keresztül, és nagyon jól képesek feldolgozni az információkat.

Ha szeretnéd feldobni a citromos italod ízét, hozzáadhatsz néhány fűszernövényt, például mentát, bazsalikomot, citromfüvet vagy rozmaringot. 








Legfrissebb cikkek
Kategóriák
window.onload = function(){ };