Így segít a természet ereje leégés után
Lifestyle

Így segít a természet ereje leégés után

  • 2022. július 01.

A leégés nem kis dolog – és megfelelően kell kezelni. Ezek az otthoni orvoslatok gyengéden nyugtatják a bőrt.

Most pedig az előző cikkünket folytatva a leégés utáni házi gyógymódokról írunk.

Mi az a leégés?

Bőrünk a legnagyobb szervünk, de nagyon érzékeny is: Ha túl sok napfénynek vagy UV sugárzásnak vagyunk kitéve, gyorsan leégés alakul ki. Ez azért történik, mert a szervezet kémiai hírvivőket bocsát ki, amelyek gyulladást okoznak a napsugárzás hatására. A leégett bőrterületeken fokozódik a vérkeringés, a leégés többek között kipirosodást, égést és fájdalmat okoz.

A világos bőr általában érzékenyebb a leégésre, de a gyermekek bőre is gyorsan égési sérüléseket szenved. Aki gyakrabban leég, az nemcsak a bőr gyorsabb öregedését kockáztatja, hanem a bőrrák kialakulását is. Éppen ezért a legjobb, ha kezdettől fogva fényvédővel védjük bőrünket a leégéstől.

Azonnali tippek és házi gyógymódok leégés esetén

Ha észreveszed a leégés első jeleit, akkor először menj ki a napfényből, és hűtsd le a bőröd – legjobb egy nedves ruhával, amelyet 15-20 fokos hideg vízbe teszel. Amíg a leégés gyógyul, a bőrt ne érje tovább a nap. Ennek megfelelően mindig jobb szellős ruházattal letakarni, ha nem kerülhető el a napozás. Ráadásul a bőrnek a szokásosnál több folyadékra van szüksége – ezért ha leégtél érdemes sokat inni, lehetőleg napi 2,5-3 liter vizet. 

Leégés utáni otthoni javaslatok

A leégés utáni otthoni jogorvoslatok a legjobb módja annak, hogy gyorsan megszabaduljunk a fájdalomtól. Ezek különösen gyorsan segítenek:

Aloe Vera
Az aloe vera hidratálja és megnyugtatja a gyulladt bőrt – nem csoda, hogy a legtöbb leégés elleni készítményben használják.



Joghurtos pakolás
Az aloe vera hatásos alternatívája a joghurtos hűsítő pakolás, amely a leégés okozta fájdalmas bőrt is hatékonyan hűti.

Fekete tea és kamilla tea
A kamilla tea és a fekete tea is jó házi gyógymód leégés esetén, mert gyulladáscsökkentő hatású, és remekül ápolja az irritált bőrt.

Gyógyföld
A gyógyföld a leégést is hűti és ápolja.

Árnika
Az árnikát gél formájában az aloe verához hasonlóan gyulladáscsökkentő hatása miatt gyakran használják házi gyógyírként leégés ellen.

Tölgyfakéreg
A tölgy kéreg tanninokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a bőr viszketésén. Éppen ezért gyakran használják otthoni gyógymódként leégés ellen.

Apropó
Bár az almaecet népszerű házi gyógymód mindenféle betegségre, leégés esetén nem szabad használni. Az almaecet még jobban irritálhatja a bőrt. Ha az otthoni gyógymódok önmagukban nem segítenek, akkor napozás utáni krémet kell használni.

forrás: brigitte.de / urlaubsguru.de
Legfrissebb cikkek
Kategóriák
window.onload = function(){ };