5 kihagyhatatlan pohárkrém, amit neked is meg kell kóstolnod
- 2022. május 25.
Összegyűjtöttük nektek a szerintünk legfinomabb pohárdesszerteket, amikhez receptet is mellékelünk.
1. Szedres joghurtos, amarettis pohárkém
Hozzávalók
(2 db 250 ml-es pohárhoz)
o 300 g szeder (lehet fagyasztott is)
o 50 g cukor
o 2 db citrom
o 300 g görög joghurt
o 60 g porcukor
o 1 tk vanília kivonat
o 20 db amaretti keksz
Elkészítés:
A szedret a cukorral, egy citrom reszelt héjával és felének a levével összefőzzük, majd leturmixoljuk. Visszatesszük a tűzre és addig kavargatjuk, amíg be nem sűrűsödik.
A joghurtot a porcukorral, a vanília kivonattal, és egy citrom reszelt héjával összekeverjük. Jöhet a rétegezés. Pár kekszet összeroppantunk a pohár aljára, teszünk rá egy réteg szobahőmérsékletűre hűtött szederpürét, rá jön a joghurtos rész és így tovább. Úgy variálhatjuk, ahogy kedvünk tartja. Tálalásig hűtőbe tesszük.
2. Kókuszos eperhab
Hozzávalók
(4 db 200 ml-es pohárhoz)
A keksz alaphoz:
o 150 g zabkeksz
o 50 g kókuszreszelék
A pohárkrémhez:
o 500 ml kókuszkrém
o 1 db vanília rúd kikapart magja
o 4 db lapzselatin
o 350 g eper
o 50 g eper a díszítéshez
o 100 g cukor
o 1 db citrom reszelt héja
Elkészítés:
A kekszes alaphoz a kókuszreszeléket serpenyőben megpirítjuk. A zabkekszet késes aprítóban összezúzzuk vagy egy nyújtófa segítségével apróra törjük és összeforgatjuk a kettőt. A krémhez a kókuszkrémet egy tálba öntjük és hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait. A lapzselatint jéghideg vízbe áztatjuk a csomagolása hátoldalán található utasítás szerint. Az epreket feldaraboljuk, lábasba tesszük, ráöntjük a cukrot és közepese lángon addig hevítjük, amíg a cukor el nem olvad. Turmixgéppel/botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint és forráspontig hevítjük. Belereszeljük a citromhéjat és szobahőmérsékletűre hűtjük.
A kókuszkrémet robotgéppel felverjük és beleforgatjuk a citromos eperpürét. Következhet a rétegezés: a poharak aljába öntjük a pirított kókuszos kekszmorzsát, körberakjuk vékony eperszeletekkel a poharat, beletöltjük a könnyed kókuszos gyümölcsös krémet és pár eperszemmel díszítjük. Hűtőbe tesszük 1-2 órára.
3. Sós karamellás almáspite pohárkrém
Hozzávalók
(2 db nagyobb pohárhoz)
A karamellszószhoz:
o 100 g cukor
o 12 g bourbon vaníliás cukor
o 70 ml tejszín
o 1 mk só
A tésztához:
o 125 g liszt
o 4 g sütőpor
o 1 csipet só
o 40 g porcukor
o 75 g vaj
o 1 db tojássárgája
o 1 tk tejföl
A fahéjas almához:
o 4 db alma
o 3 ek cukor
o 1 ek vaj
o 2 mk őrölt fahéj
o 2 ek méz
A krémhez:
o 250 g mascarpone
o 250 g ricotta
o 3 ek porcukor
o 1 mk fahéj
o 12 g vaníliás cukor
Elkészítés:
A sós karamellás almáspite-pohárkrémhez először a cukrot és a vaníliás cukrot karamellizáljuk, majd apránként, folyamatos kevergetés mellett, felöntjük a tejszínnel és beleszórjuk a sót, végül jól átkeverjük és megvárjuk amíg kihűl. Ha túl sűrűnek találnánk, hígíthatjuk kevés tejszínnel. A tésztához a hozzávalókat összedolgozzuk, sütőpapíros tepsire morzsolva, kb. 15 perc alatt, 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Az almához egy serpenyőben összemelegítjük a vajat, mézet, cukrot és fahéjat, majd beleszórjuk a kisebb kockákra vágott, hámozott almát. Kb. 8-10 percig kevergetjük, hogy kissé megpuhuljon és karamellizálódjon az alma. A krémhez összekeverjük a hozzávalókat és csillagcsöves nyomózsákba töltjük (ez akár elhagyható, simán kanalazva is tökéletes lesz a pohárkrém). A poharak aljára szórunk egy réteg morzsát, erre karamellöntet kerül, majd krém, alma, újra morzsa, öntet, krém, alma, majd a maradék krémmel, morzsával és öntettel díszítjük a pohárkrém tetejét.
4. Vegán csokis pohárkrém
Hozzávalók
(4 főre)
o 170 g vegán étcsoki
o 1 ek kókuszzsír
o 400 ml konzerv kókusztejszín
o 1 tk vaníliaaroma
o 2 ek kukoricakeményítő
o 1 csipet só
A díszítéshez
o 10 - 20 db friss málna
o 4 db mentalevél
o tört pisztácia
5. Cukormentes málnás pohárkrém
Hozzávalók
(4 adaghoz)
o 150 g fagyasztott málna
o 350 g mascarpone
o ½ db citrom leve
o 3 tk folyékony édesítőszer
o 1 kis csokor bazsalikom
o 140 g cukormentes keksz
A díszítéshez
o 50 g málna
Elkészítés:
A cukormentes málnás pohárkrémet a mascarpone kihabosításával kezdjük egy elektromos habverővel, majd amikor megindult a habosodás, hozzáadjuk a kiolvadt málnát, a citromlevet és az édesítőszert. Addig verjük, amíg egy stabil, kemény, de nem nehéz habot kapunk. A bazsalikomot felaprítjuk, a krémbe keverjük, majd habzsákba töltjük. A cukormentes kekszet kézzel rusztikus darabokra tördeljük. A poharak aljára nyomunk a krémből, majd jöhet rá a keksz, és ezt még egyszer megismételjük. Rákanalazzuk a maradék málnát, és pár levél bazsalikommal díszítjük a pohárkrémet.
forrás: streetkitchen.hu