6 tipp a tudatos étkezéshez
Lifestyle

6 tipp a tudatos étkezéshez

  • 2022. október 18.

A mozgalmas hétköznapokban könnyű elfelejteni, hogyan kell hallgatni a természetes éhség és jóllakottság érzésére. Mit szólnál, ha újra a gyomrod döntene?

Mit jelent tudatosan étkezni?

Ez a tudatosság egy speciális formája, amely az észlelés tudatos állapotát írja le. Amikor tudatos vagy, teljes figyelmet fordítasz egy adott pillanatra, úgymond, észreveszed, mit csinálsz vagy mi történik, anélkül, hogy hagynád, hogy a megszokott minták elvonják a figyelmedet.

Arról van szó, hogy tudatosan saját magadra vagy egy konkrét dologra összpontosítasz, ahelyett, hogy egyszerre több dolog járna a fejedben. A tudatosság nyugalmat hoz a mindennapi életbe, és segít jobban kezelni a félelmeket és a stresszt.

6 tipp a tudatos táplálkozáshoz a mindennapokban

1. Kerüld a zavaró tényezőket

Két holland kutató tanulmánya szerint az étkezés közben a képernyőn eltöltött idő negatív hatással van a szervezetre. Ha nem figyelsz az ételre, az íze kevésbé intenzív. A tested azonban kompenzálni akarja az íz hiányát méghozzá több étellel. Ez azt jelenti, hogy többet eszel, mint amennyire a szervezetednek szüksége van. Ez elkerülhető! Étkezés közben tedd félre okostelefonodat, csukd be a laptopot és kapcsold ki a tévét. Semmi sem olyan fontos, hogy ne várhatna 20 percet. Keressen egy csendes, kényelmes helyet, ahol a figyelemelterelés nélkül összpontosíthat az ételére. Tedd szokássá a tudatos étkezést.

2. Szánj rá időt

A lassú étkezés azt is biztosítja, hogy se túl sokat, se túl keveset ne egyél. Mert a jóllakottság érzésének időre van szüksége, hogy beálljon. Körülbelül 20 percbe telik, amíg a tested elmondja, hogy ez elég. Ha azonban már túl sokat lapátoltál be, akkor a szervezeted nem fogja tudni időben elmondani, hogy túl sok volt. Ezért tarts tudatos szünetet étkezés közben. Rágj lassan, és élvezd az étel ízét. Ne hagyd, hogy siettesenek, beleértve magadat is. Ha lehetséges, kerüld az étkezést útközben. Ha sietve és stresszesen eszel, gyakran sok levegő jut a gyomrodba, és felpuffadtnak érzed magad.

3. Ügyelj az étkezési szokásaidra

Vezessen például étkezési naplót, hogy jobban megismerd étkezési szokásaidat. Írd le, hogy mit és mikor ettél, és egy uzsonna vagy étkezés után kérdezd meg magadtól, hogy miért ettél éppen. Éhes voltál, szokás volt, vagy meg akartad jutalmazni magad? Az étkezés elégedettséget is adott? Hogy érzed magad étkezés után? Tetszett? Ezek az apró kérdések segítenek abban, hogy újra bizalmat építs a testedbe, és megértsd, mikor mire van szüksége és miért.


unsplash.com

4. Hallgass a testedre

Ha már egy kicsit jobban megértetted étkezési szokásaidat, fontos, hogy ezentúl helyesen értelmezd a jeleket. Egyél, amikor a tested azt mondja, hogy éhes, és engedd meg magadnak, hogy egyél, amikor a lelked vágyik rá. Ha megérted, miért van szüksége a szervezetednek valamire, könnyebb lesz konkrétan és a megfelelő mennyiségben reagálni. Ezzel összefüggésben tudatosan válassz élelmiszereket is úgy, hogy azok egészséges energiával, tápanyagokkal és vitaminokkal lássák el szervezeted. Minden főétkezést gazdagíts jó zsírokkal, és válaszd ki a megfelelő adagméretet, hogy ne érezd magad azonnal újra éhesnek, de ne egyél túl sokat.

5. Készíts étkezési tervet

Az elkészített ételek segítenek elkerülni a gyors és átgondolatlan falatokat, ételeket, de csökkentik a stresszt is. Például hétvégén menj vásárolni, és készítsd el ételeid élelmiszertároló edényekben a következő néhány napra. Este csak főzz egy plusz adagot, aztán lesz mit másnap enni. Számos szakácskönyv kínál ízletes recepteket és inspirációt számukra.

6. Legyél türelmes magaddal

A tudatos táplálkozás nem egy diéta. Eltarthat egy ideig, mire hozzászokik az ember. A testednek is időre lesz szüksége az alkalmazkodáshoz. Kezdetben elég, ha kiválasztasz heti néhány étkezést, és tudatosan élvezed azokat.

forrás: womenshealt.de / foodspring
Legfrissebb cikkek
Kategóriák
window.onload = function(){ };