Kicsik, kerekek, pasztell színűek és ráadásul szuper finomak. A francia trendi süteményről, a macaronról beszélünk. Ebben a cikkünkben többet is megtudhatsz róla.
Mi is az a macaron?A macaron (vagy makaron) klasszikus francia cukrászkészítmény, amely két, talpával egymásnak fordított és valamilyen ízesített krémmel, ganache-sal vagy lekvárral összeragasztott mandulás habcsókból áll.
Velence környékén kezdett kialakulni a 14–15. században. Neve az olasz maccarone vagy maccherone szóból ered. Akkoriban ez a szó bármilyen apró, tojásfehérjéből és darált mandulából készülő édességet jelenthetett. Később Franciaországban vált ismertté, és mára az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék lett. 2006-ban történt azonban az igazi robbanás, amikor Sofia Coppola filmjében, a Marie Antoinette egy rendkívül látványos jelenetében valódi macaronhegyek jelentek meg. Mondani sem kell a jelenet megvalósításáért a Ladurée cukrászai feleltek. A siker nem is maradt el, hosszú és kalandos útja után a könnyű, légies, mégis roppanós kérgű finomság végre világszerte ismert és kedvelt lett.
Bár a macaron sokáig szimpla mandulás habcsókot jelentett, állítólag egy párizsi cukrász Claude Gerbet ötlete volt valamikor az előző századforduló idején kettőt-kettőt mandulakrémmel összeragasztani, megalkotva így a mai változatot. A 20. század elején Pierre Desfontaines, a Ladurée cukrászda tulajdonosának ötlete volt, hogy a két habcsókot ganache-al ragassza össze, majd alig száz évvel később Pierre Hermé újította meg a macaron receptjét azzal, hogy olasz meringgel kezdte készíteni, ami szebb, magasabb habcsókokat eredményezett.
forrás: wikipedia / sobors.hu