Az 5 legjobb gyógynövény
Lifestyle

Az 5 legjobb gyógynövény

  • 2022. július 04.

A természet tele van csodákkal! A virágokban, gyógynövényekben és cserjékben gyakran váratlan, gyógyító képességű erők rejlenek.

Talán emlékszel még arra, hogyan főzött neked a nagymamád a saját kertjéből a kamilla teát, amikor hasfájással feküdtél az ágyban, vagy hogyan láttak el rengeteg gyömbérrel és forró citrommal, amikor a megfázás ágynak döntött. Levendula stresszre, aloe vera viszkető bőrre vagy borsmenta fejfájásra. Tényleg van ezeknek a növényeknek gyógyító hatása, vagy mindez csak placebo?

Valójában a természetes gyógymódok segítőknek bizonyulnak szükség idején. Nem csak a fájdalmat enyhítik, de akár gyorsíthatják a betegségek lefolyását.

Mik azok a gyógynövények?

A borsmenta, a gyömbér és az aloe vera ismerős számodra, de a gyógynövények között sokkal több is található. Alapvetően a csoportba tartozik minden olyan növény, amely olyan hatóanyagokkal rendelkezik, amelyek az ember tüneteinek és betegségeinek enyhítésére használhatók.

Hogyan hatnak a gyógynövények?

Ezt az adott gyógynövény összetevőinek összetétele határozza meg. Főszerepet játszanak például a színezékek és az illatanyagok, de az attraktánsok és riasztószerek is. Aminek kezdetben csak szép látványa vagy jó illata van az embereknek, az nagyon különleges funkciót tölt be a növény számára – és az emberek is profitálhatnak ezekből a funkciókból.

Milyen gyógynövények vannak?

Mivel nem minden gyógynövény csak egy összetevőből áll, és a különböző anyagok különböző gyakorisággal jelennek meg és hatnak együtt, vannak olyan gyógynövények, amelyek különösen hatékonyak. Összegyűjtöttük nektek az 5 kedvenc gyógynövényünket és azok hatásait.

1. Citromfű



A munkád túl sok, a jövővel kapcsolatos gondolatok gyötörnek, otthon is felfordultak a dolgok, aztán amikor vár az ágy, egyszerűen nem tudsz aludni. Mindebben segíthet a citromfű. A növényben található egy illóolaj, amely gátolja a stressz jeleit, amelyeket a szervezet küld az agynak, így könnyebben megnyugodhatsz.

2. Barátcserje



Minden menstruációval megjelenik a jól ismert premenstruációs szindróma (PMS) is, amely testi és lelki problémákat is magával hoz. Mellérzékenység, fejfájás, hasi fájdalmak és hangulatingadozások – csak hogy néhányat említsünk. A barátcserje már régóta hasznos orvosságnak bizonyult ezekre a panaszokra.

3. Kamilla



Kamilla – abszolút sokoldalú! Köztudott a gyomorra és a belekre gyakorolt ​​nyugtató hatásáról. Teaként évszázadok óta hatékony a hasi fájdalmak ellen – a vizsgálatok azt mutatják, hogy a nyálka, a flavonoidok, a szaponinok és az antibakteriális illóolajok magas koncentrációja semlegesíti a túlzott savtermelést a gyomorban, valamint enyhíti a gyomorgörcsöt, a gyomor-bélrendszeri fertőzéseket és a gyomorhurutot.

4. Kurkuma



Hallottál már az "aranytejről"? Az ájurvédikus ital elsősorban emésztést serkentő és méregtelenítő hatása miatt vált trenditallá. Ez azonban kevésbé a kész italnak köszönhető, mint fő összetevőjének: a kurkumának. A sárga fűszer eredetileg Ázsiából származik, és régóta nagy népszerűségnek örvend ebben az országban - és nem csak azért, mert olyan finom a currys ételekben.

5. Fűzfakéreg



A fűzfák gyönyörű fák és cserjék, becslések szerint 450 fajuk van – de a növények nem csak ránézésre szépek: kéregük fájdalomcsillapító anyagokat tartalmaz, amelyeket évezredek óta használnak a gyulladások és a fájdalom csökkentésére.

forrás: womenshealth.de / www.aerzteblatt.de
Legfrissebb cikkek
Kategóriák
window.onload = function(){ };