7 egészségügyi tévhit - mi a valóság?
Lifestyle

7 egészségügyi tévhit - mi a valóság?

  • 2022. július 23.

Az egészség témáját övező mítoszok makacsul összefonódnak, továbbadják és irányítják tetteinket. Tisztázzuk, hogy mi igaz valójában.

Egészségügyi tévhitek eloszlatása

A barna cukor egészségesebb, a nikotin tüdőrákot okoz, a kávé pedig kiszárítja a szervezetet? Tisztázzuk az egészséggel kapcsolatos leggyakoribb mítoszokat.

1. A nikotin rákkeltő

Ezt a listát egy mítosz vezeti, amely szilárdan rögzült a tudatunkban – és amely még mindig nem igaz. A nikotin tüdőrákot okoz – ez a látszólag megdönthetetlen tény valójában mítosz.

Ha a klasszikus cigaretta szívása természetesen káros is az egészségre, nem maga a nikotin okozza a rákot. A káros anyagok a dohány elégetésekor keletkeznek. Ennek az égett füstnek a belélegzése növeli a rák kialakulásának kockázatát. Tehát az égés folyamata a legkárosabb a dohányzásban. Emiatt fejlesztették ki az úgynevezett dohánymelegítőket (pl. IQOS), amelyekben a dohányt nem elégetik, hanem csak melegítik.

Ez azt jelenti, hogy nincs dohányzás, hanem aeroszolok. Tanulmányok szerint ezek akár 95 százalékkal kevesebb káros összetevőt tartalmaznak, mint a hagyományos cigarettafüst. A nikotin azonban jelen van a dohánymelegítők aeroszoljaiban is. Ez egy olyan anyag, amely függőséget okoz és egészségügyi kockázatokkal jár – így magától értetődik, hogy a dohányzás mellőzése a legjobb megoldás.

2. A kávé kiszárítja a szervezetet

Ha egy étteremben rendelsz egy kávét, általában egy kis pohár vizet is szolgálnak fel. Ez a kedves gesztus tovább erősítette azt a mítoszt, hogy a kávé kiszárítja a szervezetet. Ez nem teljesen igaz – itt is a részletektől függ.

Bár a kávé és a tea nem igazán szomjoltó, ezért nem is szabad használni, de beépíthető az úgynevezett „hidratációs egyensúlyba”. Tehát ha arra gondolsz, hogy mennyit ittál a nap végén, hozzá tudod számolni azokat a forró italokat.

Ennek ellenére a koffein eltávolítja a vizet a szervezetből – mert a vesék rövid távon több vizet és nátriumot választanak ki. A szervezet azonban 24 órán belül képes kompenzálni. Nem kell meginnod egy pohár vizet egy csésze kávé után, hogy egyensúlyban maradj.

3. A pálinka segíti az emésztést

Igyál egy pálinkát étkezés után, hogy felgyorsítsd az emésztést. Ez a szokás is mítoszon alapul. Étkezés után egy korty alkoholt fogyasztani valójában kontraproduktív.

Amint a Német Gasztroenterológiai, Emésztési és Anyagcsere-betegségek Társaságának szakértői kifejtik, az alkohol további terhelést jelent a gyomornak, "mivel gátolja a gyomorizmokat, és így meghosszabbítja azt az időt, amelyet a gyomorpép a gyomorban tölt."

A gyógynövényes pálinkában lévő illóolajok viszont pozitív hatással lehetnek az emésztésre. "Általánosságban azonban elmondható, hogy étkezés után nem ajánlott erős alkoholt fogyasztani."

4. Étkezés után azonnal moss fogat

Ha közvetlenül evés után fogkeféért nyúlsz, megelőzöd a fogszuvasodás kialakulását. Igaz, ez nem annyira mitikus, mint a korábban kifejtett hiedelmek.

Igaz ugyan, hogy az étkezést követő 20 percen belüli fogmosás képes eltávolítani a baktériumokat, amelyek egyébként megtámadnák a fogzománcot. Menjünk akkor közvetlenül evés után a mosdóba? Ez sem jó...

Különösen a savas gyümölcsöknél, például a narancsnál érdemes legalább harminc percet várni, mielőtt a fogkeféhez nyúlunk, mert puhítják a fogzománcot és sebezhetővé teszik azt. Következtetés: Moss fogat étkezés után, de ne közvetlenül evés után.

5. Kóla és sós ropi hányingerre

Hosszú autós utazások vagy általános rossz közérzet esetén a szülők gyorsan tudták, hogyan orvosolják a helyzetet. Egy üveg kóla és egy csomag ropi, elvégre ez a kombináció megnyugtatja a gyomrot. Ha nem is akarod elhinni, ez is egy mítosz, amely azon alapul, hogy hányás vagy hasmenés után újra el kell látni a szervezetet elektrolitokkal - amelyeket az üdítő is tartalmaz.

A kóla azonban annyi cukrot tartalmaz, hogy az ital hajlamos kiszárítani a testet. Ráadásul a koffein a gyomrot is irritálja. A perecrudak sem igazán hasznosak – nem tudják megnyugtatni a gyomrot. Ezek az otthoni gyógymódok azonban néha így is működnek – valószínűleg azért, mert gyerekként nagyon szerettük volna hinni, hogy ennek a finom kombinációnak kell a megoldásnak lennie.

6. A zsírégetés csak 30 perc után indul be

Ha napi 20 perc edzésnek semmiféle hatása nem lenne a zsírégetésre, a testmozgás valószínűleg még nagyobb akadályt jelentene sokak számára. Szerencsére ez is egy ténynek álcázott mítosz - aminek mindenekelőtt pedagógiai értéke van, ahogy Klaus-Michael Braumann sportorvos professzor kifejti.

A szervezet minden erőkifejtéssel elégeti a tápanyagokat, beleértve a zsírokat is, és energiává alakítja azokat.

"Ami változik, az a tápanyagok összetétele, amelyeket a szervezet ehhez felhasznál - viszonylag kis terhelésnél égeti el a legtöbb zsírt. Abszolút értékben viszont nagyon megerőltető terheléseknél a legnagyobb a zsírégetés" - összegzi a szakember.

7. A barna cukor egészségesebb

A fehér cukor régóta rossz hírnévnek örvend. Barna cukorral édesíteni jobb érzés. Vajon ez valóban egészségesebb? Nem igazán. A barna cukor ásványianyag-tartalma ugyan magasabb, de csak kis mértékben.

Végső soron a cukor továbbra is ugyanolyan mennyiségű kalóriát és szénhidrátot tartalmazó cukor – legyen az fehér vagy barna.

forrás: cosmopolitan.de / waschbaer.de
Legfrissebb cikkek
Kategóriák
window.onload = function(){ };