Ezt a 8 dolgot kell megtisztítanod betegség után
Lifestyle

Ezt a 8 dolgot kell megtisztítanod betegség után

  • 2022. október 27.

Ha végre túljutottunk egy csúnya betegségen, mindenképpen meg kell takarítanunk néhány dolgot a háztartásban.

Amit mindenképpen meg kell tisztítani egy betegség után

1. Távirányító

A betegek gyakran fekszenek a kanapén, és különböző tévécsatornákat nézegetnek. Így a kórokozók a távirányítónkba kerülnek. Legjobb, ha betegség után és egyébként a hétköznapokban hetente egyszer fertőtlenítő kendővel töröljük le ezeket.

2. Mobiltelefon, tablet és társai

A betegséget okozó vírusok és baktériumok a mobiltelefonokon, táblagépeken vagy a számítógép billentyűzetén vannak. A legjobb, ha mikroszálas kendőt használsz a kijelző vagy a felület tisztításához. Alternatív megoldásként használhatsz egy nedves lencsetisztító kendőt. A mobiltelefonokra és hasonlókra a következők vonatkoznak: a készülék hátoldalát is meg kell tisztítani egy száraz ruhával.

3. Ajtókilincsek és villanykapcsolók

Alapvetően a kezünk a legnagyobb kórokozó-terjesztőnk: mindenhez hozzáérünk anélkül, hogy gondolnánk. Bezárjuk a hálószoba ajtaját, hogy lüktető fejfájással egy kicsit megnyugodjunk, majd lekapcsoljuk a villanyt. Ennek ellenére sokan elfelejtik egy betegség után alaposan megtisztítani a kilincseket és a villanykapcsolókat fertőtlenítő kendővel. Nemcsak azt kockáztatják, hogy újra megbetegednek, hanem másokat is megfertőznek.

4. Szemetes

Ha megfázunk, több tonna zsebkendőt használunk fel, ami aztán összegyűrődik a kukában (tipp: a köhögés elleni házi gyógymódok segítenek gyorsan megszabadulni a tünetektől). Amikor a zacskó megtelt, kidobják – és egy újat tesznek közvetlenül a szemetesbe. Ezt is rendesen fertőtleníteni kell, mert a szemeteszsák eltávolításakor sok kórokozó megakad a kukán.

5. Textíliák

A vírusok és baktériumok rendkívül ellenállóak – gyakran csak legalább 60, lehetőleg 90 fokos mosási ciklussal pusztulnak el. Ezért minden textília, amellyel kapcsolatba kerültél, a mosógépbe tartozik egy betegség után. Ha például a megfázás tovább tart, hetente cserélni kell az ágyneműt, pizsamát, törölközőt stb.

6. Játékok

A gyerekek immunrendszere még fejlődik – ezért nagyon fogékonyak a kórokozókra, amelyeket játékokból és plüssállatokból is megkapnak a kezükön keresztül. A műanyagból vagy fából készült játékok könnyen tisztíthatók fertőtlenítő kendővel, a plüssállatok a mosógéphez tartoznak, akárcsak a textíliák.

7. Fogkefék és fogkefe poharak

Amikor fogat mosunk, vírusok és baktériumok kerülnek a fogkefére, majd a következő fogmosáskor egyenesen vissza a szánkba. Ezért a fogkefe poharat mosogatógépben kell megtisztítani, és betegség után a fogkefét (elektromos eszközök esetén a fogkefefejet) ki kell cserélni.

8. Törlőkendők és rongyok

Amikor a tisztítás után az egész lakás ragyog, az elhasznált törlőkendőket és rongyokat azonnal ártalmatlanítani kell. Bár minden bizonnyal ki lehet őket főzni és újra felhasználni, általában nagyobb erőfeszítést igényel, mint egyszerűen újakat vásárolni.

forrás: brigitte.de
Legfrissebb cikkek
Kategóriák
window.onload = function(){ };