6 tipp az érzelmi evés elkerülésére
Lifestyle

6 tipp az érzelmi evés elkerülésére

  • 2023. február 02.

Érzelmeink hatással vannak étkezési szokásainkra. Ez a 6 tipp segít a stresszevés ellen. 

Ezek a tippek az érzelmi evés ellen

Ennek a viselkedésnek a megváltoztatásában az agyunk fontos szerepet játszik.

1. Az érzelmi evés felismerése

Amikor legközelebb eszel valamit, gondold át, hogy valóban éhes vagy-e, vagy van-e más kiváltó ok. Feszült vagy, szomorú vagy csak unatkozol? Miután felismered ezeket az érzelmi evési epizódokat, könnyebbé válik kontrollálni őket.

2. Kezeld másképp az érzelmeket

Annak érdekében, hogy ne egyszerűen elnyomd érzelmeid, alternatívákat kereshetsz, hogy teret teremts nekik. Például ahelyett, hogy egy tábla csokoládéval jutalmaznád meg magad, igyál egy forró teát vagy csinálj magadnak egy fejmasszázst.

3. Egyél rendesen és tarts szüneteket

Hallgass a testedre, egyél, amikor a gyomrod mondja és ne akkor amikor a fejed. Az ételeknek tápanyagokban gazdagnak kell lenniük, és jóllakottnak kell lenniük. Általában néhány órába telik, mire újra valóban éhesnek érezzük magunkat. Próbáljunk meg megfelelő szünetet tartani az étkezésben, és csak akkor együnk újra, ha éhesnek érezzük magunkat.

4. Relaxációs gyakorlatok

Mint már említettük, a stressz az érzelmi evés gyakori kiváltója – ezért próbáljuk meg az ellenkezőjét, az ellazulást ösztönözni. Mert minél nyugodtabbak vagyunk, annál jobban eszünk. Próbáld ki a jógát vagy a meditációt.

5. Magas fehérjetartalmú étrend

A fehérjék fontos tápanyagok szervezetünk számára. Nemcsak energiát adnak, hanem hosszú ideig jóllakottan is tartanak bennünket, és így ellensúlyozzák a sóvárgást. Ráadásul ezek megemésztésére a szervezetünk plusz energiát használ fel, a kalóriafelhasználásunk pedig kissé megnő. Jó fehérjeforrások a tejtermékek, például a túró, a krémsajt, a hal és a baromfi, a szója, a diófélék, a magvak és a gabonafélék.

6. Egyél okosan

Ha nagyon vágysz az ételre, figyelned kell, mit eszel. Egyél egészséges termékeket, például gyümölcsöt vagy zöldséget. A zöldségeket jó előre elkészíteni és hűtőszekrényben tárolni (lehetőleg vízzel teli edényben, hogy ropogósak maradjanak), és készen állnak, amikor elkap a vágy. Ha valami édesre vágysz, az alma vagy a szőlő jó alternatíva a csokoládé helyett, vagy próbálj ki egy túrós és fahéjas rizstortát.

forrás: vogue.de / geo.de
Legfrissebb cikkek
Kategóriák
window.onload = function(){ };