A hetes szám fontossága az életben
Lifestyle

A hetes szám fontossága az életben

  • 2022. március 26.

Magaslatok és mélypontok, hullámvölgyek, találkozások és elválások - minden nagy eseménynek megvan az ideje. A hetes számnak pedig különleges jelentése van.

Ha a sorsról van szó, a hét egy varázslatos szám. Minden kultúrában lenyűgözte az embereket. Formálja mindennapjainkat, ritmust ad neki - hét nap alatt létrejött a világ, és egy héten is ugyanennyi nap van. A világnak hét csodája van, hét törpe van a mesékben. A hetedik mennyországot pedig néha az átkozott hetedik év követi. Ezt a sorozatot a végtelenségig lehetne folytatni. Honnan ered a hetes különleges helyzete? A bűvös számnak nem csak szimbolikus jelentése van számunkra?


besthqwallpapers.com

Solon görög filozófus (Kr. e. 640-560) volt az első, aki leírta az emberi fejlődést hétéves periódusokban (az év végéig és a születésnaptól számítva), a hétéves szakaszokat a következőképpen írta le:

0-7 év: Biztonság

Első referenciaterületünk a család, amelyben biztonságot élünk meg. Ideális esetben kialakul az az alapvető bizalom, amely egy életre erőssé tesz bennünket. A 7 éves kor körüli fogcserével kialakul a test alapformája, majd a következő fázisba lépünk.

7–14: Leválás

Az iskolakezdés új kihívások elé állít, amelyek formálnak bennünket. Kezdünk elszakadni a szüleinktől. 14 évesen a pubertás csúcsán járunk.

14-21: Kíváncsiság

A "harmadik" hét év a nagy szabadság és a kísérletezés ideje. Ebben az életszakaszban fiatal felnőttként nem félünk a hibáktól, és beleszeretünk - emberekbe, elképzelésekbe, víziókba.

21-28: Keresés

A pályaválasztás és a kapcsolatok most az előtérben vannak. Engedjük, hogy vágyaink és kívánságaink valósággá váljanak. 

28-35: Próbaidő

Felgyorsul az élet, mind szakmailag, mind magánéletben (házépítés, gyerekek). Ez a legaktívabb, legjobban teljesítő szakaszunk, amelyben meghatározzuk a jövőnk irányát.

35-42: Reflexió

Ideje az első helymeghatározásnak. Ebben az életszakaszban feltesszük magunknak a kérdést - Hol tartok? Mit csináltam eddig? Hová tartok?

42–49: Elhatárolás

A harcok, önmagunkkal vagy a partnerünkkel, ezúttal dominálnak (életközépi válság). Vannak, akik most sok tekintetben átorientálják magukat.

49-56: Előrelátás

Erősebben lépünk ki a válságokból (amit szintén az 50. születésnapunk fordulópontja idézett elő) - tudatában vagyunk annak, hogy mi a jó nekünk.

56-63: Könnyedség

Nem kell többé semmit sem magunknak, sem másoknak bizonygatnunk, megértőbben nézünk túl mások hibáin, és toleránsabbak leszünk partnerünkkel szemben is.

63–70: Megújulás

A nyugdíjba vonulás új lendületet ad. Ez a kapcsolatra is pozitívan hat - ha konstruktívan kezeljük.

70-77: Visszatekintés

Ebben az életszakaszban sokakat a régi szülőföld, a gyermek- és serdülőkor utáni vágy hajt. Nem csoda, hogy most már jó néhányan lejegyzik emlékeiket, hogy felelevenítsék a régi időket.

77–84: Bölcsesség

Az élettapasztalat olyan kincs, amelyet senki sem vehet el tőlünk. Nyugodt tanácsadókká változtat bennünket.

84-91: Elengedés

A test és a lélek fáradt. A harc ideje régen elmúlt. A megbékélés és a tolerancia, különösen önmagunkkal szemben, a fő téma.

91-től: Boldogság

Az ember megpihen önmagában, belülről sugárzik, elégedetten, alázattal, hálával tekinthet vissza az életére.

A 7 jelenség

Több mint 300 évvel ezelőtt John Locke filozófus egy teszt során fedezte fel a "hét jelenséget". Megállapította, hogy azok az alanyok, akiket arra kérnek, hogy nagy számú objektumot nézzenek meg egy rövid pillanatig, majd később sorolják fel újra, legfeljebb hét objektum találati aránya közel 100 százalék. Ha hétnél több volt, akkor a kvóta hirtelen csökkent.

Az viszont tény, hogy a 7-es szám előfordul a természetben: a szivárvány hét színből áll, a Hold pedig hétnaponként új fázisba lép...

forrás: wunderweib.de
Legfrissebb cikkek
Kategóriák
window.onload = function(){ };