Közösségi média detox
Lifestyle

Közösségi média detox

  • 2022. július 02.

Az Instagram, a Facebook, a Twitter és társai idejében folyamatosan online vagyunk. Egy kollégánk 30 napon keresztül tesztelte, hogy milyen is offline állapotban élni.

Teljesen mindegy, hogy ételt rendelünk, fodrász időpontot foglalunk, vagy bármilyen cikket olvasunk, semmi sem működik mobiltelefonunk nélkül. Teszteltük, hogy milyen is az élet offline módban 30 napig.

Semmi sem működik mobiltelefon nélkül

"Még mielőtt igazán ébren lennék, fáradt szemekkel ellenőrzöm a lájkjaimat. Ha elmegyek egy új vegán kávézó mellett a vonat felé, közvetlenül megosztom a világgal a Snapchat fotón keresztül. Mivel annyira el vagyok ragadtatva Beyoncé instagram-storyján a vacsorámat oda égetem. A közösségi média az állandó társam. Egyre jobban észreveszem, hogy átveszi az uralmat az életem felett. Még akkor is megnézem az Instagramot ha a barátaimmal vacsorázok. A nap vége nagyon gyors, mert egy órát töltök történetek nézegetésével – amelyek többsége nem érdekel. Az egyetlen dolog, ami segíthet: minden alkalmazást törlése a telefonomon. Jaj ne!"

A kihívás: 30 nap közösségi média nélkül

"Az első hete a próbálkozásomnak meglepően jól indul az állapotom ellenére. Többet alszom, kipihentebb vagyok és jobban tudok koncentrálni a podcastokra és filmekre, mert a telefonom nem zavar állandóan. Amit észreveszek viszont, hogy valódi elvonási tüneteim vannak. Amikor ok nélkül feloldom a telefonomat, automatikusan lefotózom a desszertet az étteremben, és amikor meglátok egy vicces jelenetet egy sorozatban, visszatekerem, mert intuitív módon le akarom fotózni.

Három hét absztinencia után még az Instagram is jelezte e-mailben: "Hiányzol nekünk." "Én viszont azt veszem észre, hogy nem hiányzik annyira a közösségi média, sőt kevésbé hiányzik, mint gondoltam. A barátok és kollégák elmondják nekem a legfontosabb dolgokat. A naprakésznek lenni rendkívül megterhelő. Most újra használom az alkalmazásokat, de sokkal célzottabban és adagoltabban. Az automatikus ellenőrzés megszűnt."

forrás: cosmopolitan.de / allianz.de
Legfrissebb cikkek
Kategóriák
window.onload = function(){ };