Alkohol és sport: 6 ok, amiért inkább ki kellene hagynod a következő koktélt
Lifestyle

Alkohol és sport: 6 ok, amiért inkább ki kellene hagynod a következő koktélt

  • 2023. január 25.

Az alkohol és a sport nem a legjobb barátok – de miért? Mutatunk 6 okot, amiért a fitnesz érdekében érdemes inkább kihagyni a következő italt.

Az alkohol és a testmozgás kombinációja nem a legjobb. Elmagyarázzuk, hogy miért.

1. Az alkohol és a testmozgás kiszáradáshoz vezet

Amikor felébredsz, és bőröd minden mozdulatnál feszül, akkor tudod, hogy a tegnap esti mojitók tették a dolgukat. "Az alkohol vizelethajtóként működik, és kiszívja a vizet a szervezetből" - magyarázza Caroline Wilson táplálkozási szakértő.

2. Izomfáradtság és -görcsök

Minden izomgörcs mögött a tejsav a felelős. Amikor alkoholt iszunk ez felhalmozódik, ami fájdalmasabb pillanatokhoz vezethet edzéseink során.

3. Emelkedett vércukorszint

Az alkohol gyakran magas cukortartalmú, és ha egy élelmiszernek ilyen magas a glikémiás indexe, akkor gyorsan glükózzá alakul, miután teljesen megemésztődött.

4. Lassult anyagcsere

Az alkohol által az emésztőrendszerre gyakorolt ​​stressz hatására a gyomor és a belek lelassulnak. Ha kevesebb emésztőnedv termelődik, a szervezetben az alapvető tápanyagok felszívódásának sebessége is csökken, ami lelassítja az anyagcserét.

5. A teljesítmény és a motiváció romlik

Még akkor is, ha közvetlenül nem veszed észre, a minimális alkoholfogyasztás is befolyásolja a másnapi edzésed teljesítményét.

6. Az egészségtelen sóvárgás elszívja az energiát

Néhány ital elfogyasztása utáni napon erős sóvárgás támad a zsíros ételek után. Az alkohol serkenti a galanin nevű vegyi anyag felszabadulását az agyban, ami kiváltja a zsíros ételek iránti vágyat.

forrás: vogue.de / brigitte.de
Legfrissebb cikkek
Kategóriák
window.onload = function(){ };