6 ok, amiért egészséges a csípős paprika fogyasztása
Lifestyle

6 ok, amiért egészséges a csípős paprika fogyasztása

  • 2023. február 28.

Az egyik legfőbb ok ezek közül, hogy boldogsághormont termel.

Biztosan ismertek olyat - hacsak nem ti magatok vagytok azok - , aki imádja, ha ömlik róla a verejték, miközben egyre csak harapja a méregzöld, vörös vagy akár sárga csiliket, majd megőrül az erejétől, de nem bír vele leállni. Na, ezt a hatást a benne levő vegyületnek, a kapszaicinnek köszönheti.

Tudtad?

A kapszaicin nagyon stabil vegyület: sem melegítésre, sem fagyasztásra nem sérül, nem bomlik. Hideg vízben oldhatatlan – ezért nem segít, ha a paprika csípését vízivással próbáljuk enyhíteni. A paprika csípősségének mértékegysége a Scoville-egység: ezzel mérik, hogy mennyi kapszaicint tartalmaz egy paprika.

A csípős paprika vitaminjai és antioxidánsai, de a kapszaicin révén is számos jótékony hatással örvendezteti meg szervezetünket.

1. Fájdalomcsökkentő

A kapszaicin tartalmú készítmények helyi érzéstelenítésre, vagy akár migrén kezelésére is hatásosak. A kapszaicin eredményesen enyhíti az ideg-, izom- és ízületi fájdalmat, és többek között az ízületi kopást vagy a rheumatoid arthritist.

2. Felpörgeti a vérkeringést

...ezzel pedig hozzájárul egy esetleges vérrögképződés megakadályozásához, így akár stroke vagy szívroham megelőzésében is szerepe lehet.

3. Védi a gyomrot

A gyomor nyálkahártyáját védi, így megakadályozhatja a fekélyesedés folyamatát, sőt, az emésztőnedvek termelődését is segíti.

4. Daganatmegelőző hatású

Azokban az országokban, ahol rendszeresen fogyasztanak csípős csilipaprikát (pl. Közép- vagy Dél-Amerika), sokkal kevesebb a gyomor- vagy vastagbéldaganatos megbetegedések száma, mint ahol nem nagyon fogyasztják.

5. Fokozza a méregürítést

...ezáltal a kalóriaégetést serkenti, miközben az étvágyat meg csökkenti, így a természetes testsúlycsökkentésben is pozitív hatása lehet.

forrás: nosalty / pinterest
Legfrissebb cikkek
Kategóriák
window.onload = function(){ };