Lifestyle
Mennyei epertorta fehércsokival
Ropogós mandulás alapon, fehér csokoládé borítással.
Idén a legfinomabb torta amit kóstoltunk.
Íme a recept:
Az alaphoz
o 180 g fehér tortabevonó
o 50 g kukoricapehely
o 40 g mandula (szilánkosra törve; serpenyőben zsír nélkül aranybarnára pirítva)
A krémhez
o 2 zselatin lap
o 250 gramm eper
o 150 g joghurt (3,5% zsír)
o 1 citromhéj (finomra reszelve)
o 250 g csokoládé
o 150 ml tejszínhab
Borítás
o 4 zselatin lap
o 400 g fehér csokoládé
o 100 gramm cukor
o 200 ml sűrített tej
o piros ételfesték (elhagyható)
Dekoráció
o 200 gramm eper
o 2 citromfű szára
Továbbá: tortaforma (20 cm Ø)
Elkészítés
1. A csokoládét durvára vágjuk, és egy tálban meleg gőz felett elolvasztjuk. Belekeverjük a kukoricapelyhet és a mandulát. A forma alját béleljük ki sütőpapírral. Kenjük a tetejére a maradék csokoládé bevonatot, simítsuk el és hűtsük 30 percig.
2. A krémhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. Az epret megmossuk, feldaraboljuk és felnegyedeljük. 150 g epret finomra pürésítjük, szitán átszűrjük egy kis edénybe. A joghurtot összekeverjük citromhéjjal. Az eperpürét felforrósítjuk, feloldjuk benne a zselatint, a pürét a joghurthoz adjuk és simára keverjük. Meleg gőz fölött egy tálban felolvasztjuk a csokoládét. Beledolgozzuk a joghurtos masszába. A tejszínt kemény habbá verjük, beleforgatjuk az epres-joghurtos keverékbe, majd beleforgatjuk a maradék epret is. Az epres keveréket a tortalapra kenjük, és kis spatulával elsimítjuk. Legalább 12 órán át maradjon a hűtőbe. (lehetőleg egy éjszakán át).
3. Másnap a zselatint hideg vízbe áztatjuk a cukormázhoz. A fehér csokoládét durvára vágjuk, és egy tálba tesszük. Forraljunk fel 100 ml vizet, cukrot és sűrített tejet egy serpenyőben, majd tegyük félre. A zselatint kinyomkodjuk és feloldjuk benne. A meleg folyadékot ráöntjük az apróra vágott csokoládéra, és sima masszává dolgozzuk. Finom szitán át öntjük egy tálba. Vegyünk 3-4 evőkanálnyit a mázból, és néhány csepp ételfestékkel színezzük pirosra.
4. Helyezzünk egy kis tálat egy tepsi közepére. A megdermedt süteményt kivesszük a hűtőből, kivesszük a formából, és ráhelyezzük a kis tálra (ez megkönnyíti a munkát). A tortára öntjük szobahőmérsékletű cukormázat, kis palettával szétkenjük, a széleit elsimítjuk. Ízlés szerint megkenjük piros mázzal a tetejét. Egy tortalapát segítségével tegyük a tortát egy tortalapra, és tegyük a hűtőbe 15 percre.
5. Vegyük ki a tortát, díszítsük eperrel, és citromfű levelekkel. Hűtve tálaljuk.
forrás: essen-und-trinken.de