11 ok, amiért a sport sokkal többet tesz velünk, mint gondolnánk
Lifestyle

11 ok, amiért a sport sokkal többet tesz velünk, mint gondolnánk

  • 2022. május 06.

A kiegyensúlyozott étrenden kívül alig van olyan tényező, amely annyira elősegíti a hosszú életet, mint a rendszeres testmozgás.

Igen, a sporthoz néha össze kell szedni magunkat, ezt valljuk be. A kiegyensúlyozott étrenden kívül azonban aligha van más olyan tényező, amely annyira elősegíti a hosszú életet, mint a rendszeres testmozgás. Ez pedig nem feltétlenül azt jelenti, hogy triatlonon veszünk részt (de ha úgy tetszik, hajrá!), hanem inkább azt, hogy mozgásban tartsuk a testünket, és időnként kicsit emeljük a pulzusunkat. Íme a legjobb okok:

1. A sport csökkenti a stresszt

Legyen szó futásról, labdajátékról vagy kerékpározásról - a legtöbben ismerjük azt a jó érzést, ami egy nehéz sportnap után jár. Számos tanulmány kimutatta, hogy a fizikai erőfeszítés csökkenti a stresszt. 

2. A sport boldoggá tesz

Egyes napokon a gyengébb ént nehéz kijátszani. Az erőfeszítés megtérül, mert a testmozgás endorfinokat szabadít fel – boldogsághormonokat, amelyek elűzik a rossz hangulatot. Még a depressziós vagy szorongásos betegek is kezelhetők sporttal.

3. A sport magabiztosabbá tesz

Bárki, aki mozog és jól érzi magát, magabiztosabb. Az életkor, a súly vagy a méret nem számít. A sportolók általában pozitívan látják magukat. 

4. A természetben való sportolás megerősít

Legyen szó túrázásról, hegymászásról, kerékpározásról, kocogásról vagy evezésről - a friss levegőn végzett edzés után kétszer erősebbnek érzed magad. Ez nem utolsósorban a természet élményének és a napsugaraknak köszönhető, amelyek felpörgetik D-vitamin termelésünket.

5. A sport edzi az agyat

Az agyunk is öregszik. Bár az olyan betegségeket, mint az Alzheimer-kór, nem gyógyíthatjuk meg sporttal, de legalább a szürkeállományunkat edzhetjük egy kicsit. A mozgás serkenti a sejtnövekedést, különösen a hippokampuszban, az agy azon területén, amely a rövid távú memóriából a hosszú távú memóriába való információátvitelért és a tanulásért felelős.

6. A gyakorlat csökkenti a szorongást

Ha futni megyünk, vagy valóban edzünk egy intervallum edzéssel, az nyugodtabbá tesz minket, mint egy meleg fürdő. Kimutatták, hogy a fizikai aktivitás segít a szorongásos zavarban szenvedőknek. 

7. A sport elősegíti a gondolkodást

Ha rendszeresen edzed a szív- és érrendszered, akkor folyamatosan az új agysejtek utánpótlást biztosítanak, ami azt jelenti, hogy agyunk jobban működik. Az idegnövekedésért felelős fehérje, a BDNF elősegíti a tanulást és a gondolkodást.

8. A sport segít a függőségben

Edzés közben agyunk boldogsághormont, dopamint bocsát ki – de alkohollal, drogokkal, vagy étellel is. Vannak, akik a dopamin által keltett érzések rabjává válnak. A gyakorlat segíthet a függőséget okozó viselkedés kordában tartásában, mert elvonja a figyelmet a tényleges vágyakról. Az alkoholproblémákkal küzdőknek gyakran felborul a nappali-éjszakai ritmus, és nehezen tudnak elaludni vagy átaludni az éjszakát. Az edzéssel a belső órád visszakerül a helyére.

9. A sport kikapcsolódást nyújt

Az alvás minősége szenvedélybetegség nélkül is kimutathatóan javul a rendszeres edzéssel. Ez teszi a sportot az altatók egészségesebb alternatívájává. Edzés közben a testhőmérsékletünk megemelkedik. Ha néhány óra elteltével a kiindulási hőmérsékletre csökken, ez azt jelzi a szervezetnek, hogy ideje aludni. A sport ezért ideális a kora esti órákban, amikor még van elég idő a kikapcsolódásra.

10. A sport eredményessé tesz

Ültél már olyan feladat előtt, amikor gubanc volt a fejedben, és kétségbeesett voltál? Az eszeveszett töprengés helyett inkább tegyünk egy kört a parkban. Ugyanis a testtel együtt a gondolatok újra mozogni kezdenek. Tanulmányok azt mutatják, hogy a rendszeres testmozgás hatékonnyá tesz bennünket, és több energiát ad a nap folyamán.

11. A sport összeköt

Legyen szó fitness tanfolyamról vagy munka utáni kocogásról: Sokszor jobb együtt tornázni – és hatékonyabb, mert ha párban edzünk, általában tovább bírjuk.

forrás: brigitte.de
Legfrissebb cikkek
Kategóriák
window.onload = function(){ };