Klímaváltozás: 6 tipp a szebb jövőért
Lifestyle

Klímaváltozás: 6 tipp a szebb jövőért

  • 2024. január 27.

Szeretnél aktív lenni a fenntarthatóság területén, de nem tudod hogyan? Ezek a tippek segítséget nyújtanak a projektben.

Mit lehet tenni a klímaváltozás ellen?

A The Jump szerint a kutatások kimutatták, hogy az életmódbeli változtatások nagyon hatékonyak lehetnek, különösen azokban a jómódú országokban, ahol magas a fogyasztás. A szakértők még azt is feltételezik, hogy ezek a tippek a szükséges kibocsátáscsökkentés negyedét teszik ki.

1. tipp: Nincs pazarló fogyasztás

Manapság úgy tűnik, hogy egyfajta függőségünk van a technológiától. Éppen ez az, ami jelentősen hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátáshoz. Ennek oka többek között a ritkaföldfémek kitermelése, a termelés és a szállítás. Ezért nem javasolt az okostelefonok, laptopok, televíziók és hasonlók rendszeres cseréje, hanem 5-7 év megőrzése a nagyobb fenntarthatóság és teljes élettartamuk élvezete érdekében.

2. tipp: Szabadulj meg a magánjárművektől

Az autók tulajdonlása is felelős a hatalmas károsanyag-kibocsátásért. Éppen ezért az aktivisták arra szólítják fel az embereket, hogy hagyjanak fel a magánhasználattal, ha az autó nem feltétlenül szükséges. Javasoljuk, hogy váltsanak alternatívákra - azaz többet kerékpározz, gyalogolj, használd a tömegközlekedést.

3. tipp: Válts vintage divatra

A ruha- és textilipar bűnrészes az üvegházhatású gázok kibocsátásában. Különösen az eldobható gondolkodásmód és az alacsony árak kedveznek a termelés növelésének, és így a repülővel vagy hajóval történő szállításnak is. Éppen ezért a Jump kampány szerint érdemes áttérni használtra, és minimalizálni az új cikkek vásárlását évente három – ideális esetben tartós – darabra.

4. tipp: Változtass az étrendeden

Az élelmiszeripar a globális kibocsátás több mint 25 százalékáért felelős. Ennek ellensúlyozására a szakértők olyan étrendet javasolnak, amely nagyrészt növényi termékekre épül. Ez nem biztos, hogy mindenkinél ugyanaz, ezért fontos, hogy gondolja át az állati eredetű termékek fogyasztását, és amennyire csak lehetséges, csökkentse azokat.

5. tipp: Csökkentsd a légi közlekedést

A repülővel való eljutás A-ból B-be mindennapos manapság. Az intenzív légi forgalom károsítja környezetünket. A szakértők biztosak abban, hogy a rövid távú járatok csökkentése óriási pozitív hatással járna. Az ideális szám az lenne, ha egy életben csak 15-20 alkalommal repülnénk külföldre.

6. tipp: Változtasd meg a rendszert

Igaz, hat hónap alatt nem lehet teljesen megváltoztatni a rendszert, de mindenki hozzájárulhat ahhoz, hogy fenntartható irányba fejlődjön. Egyedül nem tudjuk mindezt megtenni: a globális infrastruktúrát, a gazdasági és pénzügyi rendszereket jelentősen javítani kell – magyarázza a The Jump. Ez a kormányok és a nagyvállalatok dolga.

forrás: glamour.de / gettyimages
Legfrissebb cikkek
Kategóriák
window.onload = function(){ };