Tippek, hogy a nyaralás alatt is jól tudj aludni
Lifestyle

Tippek, hogy a nyaralás alatt is jól tudj aludni

  • 2022. június 08.

Világos, ismeretlen környezet, kemény matracok... - különböző tényezők befolyásolják, hogy miért nem alszunk jól nyaraláskor.

Végre itt a várva várt vakáció. A szállodába vagy nyaralóba érkezve azonban valahogy nem pihentető az alvás. A környezet furcsa, a matrac talán túl puha vagy kemény. Számos oka van annak, ami miatt nem tudunk elaludni. Dr. Martin Schlott aneszteziológus elmagyarázza, hogyan töltheted nyugodtan az éjszakákat.

Miért van gondunk az elalvással a nyaralás alatt? 

Mindenki ismeri, hogy milyen kényelmetlen is tud lenni más ágyában aludni. A nyaraláson végre lehetőség van arra, hogy igazán jól aludhassunk, és a következő napot kipihenten kezdjük. DE! Amint ismeretlen környezetbe kerülünk, a test jelzi - "Hé, ez itt valami új! Hadd nézzem meg először, hogy biztonságos-e? Ez azt jelenti: az agyunk folyamatosan vizsgál mindent, hogy elkerülje a veszélyt. Nem igazán tudsz kikapcsolni az első 2-3 éjszakában, mert a tudatalattid még nem érzi magát biztonságban” – magyarázza Dr. Martin Schlott.

Miért olyan fontos az éjszakai alvás?

Ha rendszeresen alszol, sokat teszel a testedért. Az éjszaka folyamán fontos új információkat, tanult dolgokat, beszélgetések tartalmát tároljuk emlékeinkben. Alvás közben érzelmeket dolgozunk fel. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy magabiztosabban, és optimistábban éljük meg a következő napot.

Az apróságok segítenek

Egyébként hogy működik az alvás? "Elcsépeltnek hangzik, de azt javaslom, hogy vigyél magaddal valami ismerőset. Egyesek számára ez a saját párna vagy a huzat, ami otthon illatú. Másoknak ez egy rádiójáték a gyerekkorból. Az ismerős hang, ami megnyugvást kelt. A biztonság aktiválja nyugalmi idegrendszerünket, a paraszimpatikus idegrendszert” – magyarázza dr. Schlott.

Hideg italok helyett meleg fürdő

Ha a nyaraláson kényeztetjük magunkat valamivel, próbáljunk meg ragaszkodni a megszokott ritmusunkhoz. "A késői és pazar étkezés megterheli a szervezetet, és az utolsó pohár bor is alvásszabotőrnek bizonyulhat. Az alkohol ugyanis megakadályozza a számunkra oly fontos mély alvást" - mondja Dr. Schlott. Elalvás előtt érdemes egy kellemesen meleg fürdőt venni, mert álmosító hatással bír.

Készülj fel az új időzónára

A jetlag elkerülése érdekében utazás előtt közelíts az új időzónához. "Amikor keletre utazom, körülbelül 15 perccel korábban fekszem le, 3-4 nappal az indulás előtt. Nyugatra utazva ez fordítva van, és kicsit tovább maradok ébren. Megérkezés után gyorsan próbálom átvenni a helyi napi ritmust a belső órám körül, hogy szinkronizáljanak."

forrás: bildderfrau.de / gettyimages
Legfrissebb cikkek
Kategóriák
window.onload = function(){ };