Cukormegvonás - tünetek és tippek, hogy megkönnyítsük
Lifestyle

Cukormegvonás - tünetek és tippek, hogy megkönnyítsük

  • 2022. június 20.

Nem könnyű egyik napról a másikra lemondani a cukorról. A cukormegvonás megviseli szervezetünket, és kellemetlen tüneteket okoz.

Mennyire hasznos a cukormegvonás és mik a tünetek?

A túl sok cukor hosszú távon egészségtelen. Szervezetünk sajnos hozzászokik a cukorhoz, és egyre többet akar belőle. A cukortól való tudatos megválás itt csodákra képes.

Miért csináljak cukormegvonást?

Természetesen, ha csökkentjük a cukorfogyasztásunkat, fogyunk. De vannak más okok is, amelyek miatt érdemes időnként kerülni a cukrot, vagy (inkább) cukormentes diétát tartani. A cukor nélkül élők több energiával rendelkeznek, javítják a vérértéküket és a fogak egészségét, csökkentik a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és tehermentesítik a májat. Aki cukor nélkül él, egészségesebben él és fittebb. Már néhány nap elteltével érezni fogod a nélkülözés pozitív hatásait. Nagyon hamar több energiád lesz, mint korábban.

Miért szeretjük annyira az édességeket?

A cukor úgy működik, mint egy drog. Szervezetünk boldogsághormonokat bocsát ki, amikor elfogyasztjuk. Rövid távon a cukor még több erőt is ad nekünk. A rossz, hogy nagyon gyorsan felhajtja a vércukorszintünket, és miután megemelkedett, gyorsan vissza is esik. Ennek eredményeként ismét elfáradunk és éhesek leszünk. Ez létrehozza azt az ördögi kört, ami miatt folyamatosan édesség után nyúlunk.

Mellesleg- a cukor nem evésének egyik hatása az, hogy a cukor sokkal édesebb ízű lesz a szünet után, mint korábban. Az ízérzékelés javul, és ritkul az ételsóvárgás. Ráadásul a lehelet frissebb, mert a szájban lévő baktériumok kevésbé gyorsan szaporodnak, ha nem áll rendelkezésükre cukor.

Hogyan kezdjem meg a cukormegvonást?

Ha nem eszel cukrot, nem kell teljesen cukor nélkül maradnod. A természetes cukor továbbra is megengedett. A szabad cukor, azaz a hozzáadott cukrot és asztali cukrot tartalmazó termékek azonban kimaradnak. Sajnos a méz, a szörp és a gyümölcslevek is beletartoznak. Kerülni kell továbbá a késztermékeket (beleértve a müzlikeverékeket is), a kész szószokat (pl. ketchup), a cukorban gazdag gyümölcsöket (banán, ananász) vagy a cukorban gazdag zöldségeket (cékla).

Mit ehetek?

A természetes cukrot tartalmazó élelmiszerek mértékkel megengedettek.

o tejtermékek
o alacsony cukortartalmú gyümölcsök (bogyók, görögdinnye, grapefruit, narancs, kivi, sárgabarack)
o cukrozatlan tea és kávé, víz
o kivételes esetekben és sóvárgás esetén megengedett a 70 százalékos kakaótartalmú csokoládé

Mennyi ideig tart a cukormegvonás?

Gyorsan megtapasztalhatod a cukor kerülésének pozitív hatásait. Néhány nap múlva már energikusabbnak és éberebbnek fogod érezni magad, és valószínűleg jobban fogsz tudni aludni éjszaka. A szervezetnek azonban körülbelül két hétre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon.

Milyen tünetek jelentkezhetnek?

Ha kiiktatod a cukrot az étrendedből, szervezetednek néhány napig tart, hogy alkalmazkodjon. Az első napokban és hetekben ez elvonási tünetekhez, például fejfájáshoz és koncentrációs problémákhoz vezethet. Ezenkívül valószínűleg először gyengének és fáradtnak érzed majd magad, és könnyen ingerlékeny leszel. Egyéb tünetek közé tartoznak a foltok és a remegés. Ehhez járul még a függőség miatti cukor utáni sóvárgás. Nagy a veszélye annak, hogy ilyen helyzetben édesség után nyúlunk. Tarts ki és vond el a figyelmedet! Megéri! Az elvonási tünetek néhány hét múlva teljesen eltűnnek.

Hogyan reagál a bél a cukormegvonásra?

A túl sok cukor negatív hatással van a belekre. Az eredmény emésztési zavar, puffadás vagy teltségérzet lehet. Ha cukor nélkül étkezel, az nem jelenti azt, hogy az emésztésed egyik napról a másikra jobban működik. Az első napokban felfúvódással, hasi fájdalommal, sőt hányingerrel is reagálhat. Idővel viszont ez is elmúlik.

Mi történik, ha hirtelen lemondasz a cukorról?

Ha hirtelen abbahagyod a cukorfogyasztást, szervezeted elvonási tünetektől szenved mjad. Fáradunk, ingerlékenyek leszünk, remegünk, és csak a sütemények, muffinok és hasonlók járnak a fejünkben.

Hogyan kezdjük el a cukormegvonás?

A cukormegvonás megkezdésének legjobb módja, ha tudatában vagyunk annak, mikor és hol fogyasztunk cukrot. Egy kanál háztartási cukor a kávéba vagy a hozzáadott cukor a gyümölcslevekben tilosak. Próbáld meg elhagyni ezt a cukrot.

Cukormentes élet

Kezdd el elhagyni a cukrot, ha van elég időd, és érzelmileg stabil vagy. A stresszes szakasz (akár munkahelyen, akár magánéletben) nem feltétlenül alkalmas erre.
Vásárolj alacsony cukortartalmú, friss gyümölcsöt és zöldséget.
Főzz frissen és saját magad, kerüld a késztermékeket.
Mozogj!
Aludj és igyál eleget, kerüld a stresszt.
Ne tárolj otthon cukros ételeket. Így nem nyúlsz utána könnyedén, ha éhes vagy.
Fogyassz rostban gazdag, fehérjében gazdag ételeket (hüvelyesek, zöldségek), amelyek hosszabb ideig megőrzik jóllakottságodat. Így ellensúlyozod a sóvárgást.
Vásárláskor ügyelj az összetevők listájára és a rejtett cukrokra.

forrás: glamour.de / juicy24.de
Legfrissebb cikkek
Kategóriák
window.onload = function(){ };