9 tipp, hogy a nagy melegben is jól tudj aludni
Lifestyle

9 tipp, hogy a nagy melegben is jól tudj aludni

  • 2023. június 28.

Itt van a nyár! A magas hőmérséklet azonban negatív hatással lehet az alvásra. Mutatunk 9 egyszerű tippet, amelyek segítenek az álmatlan éjszakák ellen.

A magas hőmérséklet kihívást jelent a szervezet számára, ezért fontos a hálószobában a lehető leghűvösebb hőmérséklet. Íme néhány hasznos tipp, amelyek segítenek.

1. Ne nélkülözd a takarót

Még ha első pillantásra logikusnak is tűnik, soha ne hagyd le, ha a hőmérséklet emelkedik. Ha sokat izzadsz, különösen nagy a kockázata annak, hogy egyik napról a másikra megfázol. Jobb, ha letakarod magad egy könnyű pamut kendővel. Előnye - felszívja a nedvességet, így az izzadás ellenére is száraznak érzed magad, és egyben gondoskodik arról, hogy tested ne hűljön le.

2. Ne aludj ruha nélkül

Nem szabad meztelenül aludni, különösen magas hőmérsékleten. Érdemes lenge pizsamát vagy pamut hálóinget viselni. Ez nem tapad az izzadt testhez, és egyben megvéd az éjszakai lehűléstől. Ezért válassz olyan anyagokat, amelyek hűsítenek és megakadályozzák az izzadást.

3. Zuhanyozás lefekvés előtt

A frissítő zuhany segít gyorsan lehűlni lefekvés előtt. De ne vegyél hideg zuhanyt! A jéghideg víz hatására a pórusaid összehúzódnak, és a felgyülemlett hő már nem tud kijutni a szabadba. A langyos zuhany megfelelőbb. Ez biztosítja, hogy a pórusok kitáguljanak, és éjszaka jobban el tudjon távozni a hő a testből.

4. Sötétítés és levegőztetés

Sötétítsd el hálószobád napközben, és csak akkor szellőztess ki lefekvés előtt, amikor a külső hőmérséklet kissé lehűlt. Ezenkívül kapcsolj ki minden elektromos készüléket, mert csak hőt bocsátanak ki.

5. Nincs légkondicionáló

Éjszaka nélkülözd a légkondicionálót. A hideg levegő nyaki problémákat vagy szemfertőzést okoz, például kötőhártya-gyulladáshoz vezethet, és elősegítheti a megfázást. A szoba hűvösségének megőrzése érdekében az is segíthet, ha az ablak elé teszel egy nedves lepedőt.

6. Lehűtés

Hűtsd le tested azon részeit, amelyek a legjobban felmelegszenek. Egy hideg vízzel megtöltött vizes palack, amelyet lefekvés előtt a hűtőbe teszünk, segíthet.
Extra tipp mindenkinek, akinek nagy a fagyasztója - az egész test hűtését úgy érheted el, hogy a párnákat és paplanokat nejlonzacskóban, lefekvés előtt néhány órával a fagyasztóba teszed.

7. Nyugalom

A nyári hónapokban különösen fontos hogy lefekvés előtt megnyugodj. Ezért röviddel lefekvés előtt hagyd abba a testmozgást, és tartózkodj az esti nehéz ételek és alkoholfogyasztástól, mert az esti helytelen étrend alvászavarokat okozhat. Ez nem csak a melegre vonatkozik, hanem egész évre. Ez egyébként az alkohollal is így van - bár eleinte hamar elálmosít és elszundikálsz, rövid idő után újra felébredsz, és utána csak nyugtalanul tudsz aludni – ha egyáltalán tudsz. Lefekvés előtt egy-két órával az okostelefont vagy más elektronikus eszközöket is ki kell kapcsolni.

8. Ragaszkodj a szokásos időpontokhoz

Egy másik tipp, amely egész évben segíthet az alvásproblémákon. Ragaszkodj a rutinos lefekvési és ébredési időpontokhoz (még nyaraláskor is). Ily módon a test és az elme megtanulhatja, mikor kell pihenni.

9. Őrizd meg a nyugalmad

Ha több mint fél órája hánykolódsz az ágyban, jobb felkelni, mint kétségbeesetten aludni próbálni. Olvass könyvet vagy hallgass csendes zenét, és csak akkor feküdj le, ha nagyon fáradtnak érzed magad. Mindenesetre ez idő alatt érdemes nélkülözni az okostelefont és a számítógép képernyőjét. A kék fény szimulálja a nappali fényt, és biztosítja, hogy újra felébredj, mert a szervezetben gátolt a melatonin alváshormon termelése.

forrás: bildderfrau.de / life.hu
Legfrissebb cikkek
Kategóriák
window.onload = function(){ };